Опитът на Хърватия в областта на донорството и трансплантациите обсъди

...
Опитът на Хърватия в областта на донорството и трансплантациите обсъди
Коментари Харесай

МЗ: България ще ползва опита на Хърватия в областта на донорството и трансплантациите

Опитът на Хърватия в региона на донорството и трансплантациите разиска министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев с националния координатор по трансплантация на Хърватия доктор Мирела Бушич и зам.-председателя на Комисията по опазване на здравето и обществените въпроси на Националния парламент доктор Синиша Варга. Това оповестиха от пресцентъра на министерството.

Хърватия е една от водещите страни в региона на трансплантацията, като цялата процедура по основаването и укрепването на хърватската система за трансплантация е траяла близо 10 години. През 2001 година Хърватия е разполагала с четири донора на милион население, а през 2015 година страната регистрира четиридесет донора на милион население.

Министър Ананиев уточни, че България е в процедура по подготовка на Национална стратегия по донорството. Скоро ще започва и осведомителната акция за разпространение на донорството.

Хърватските представители подчертаха нуждата от основаване на квалифицирани eкипи, в които да вземат участие освен анестезиолози, трансплантолози и пулмолози, само че и националните координатори по донорство и шефовете на лечебните заведения, имащи отношение към дейностите по трансплантация. Двамата хърватски експерти показаха като съществени предпоставки за развиването и поддръжката на донорството в България нуждата след правенето на Националната стратегия по трансплантация същата да стане част от стандарта за работа на трансплантационните центрове.

Според тях акцент би трябвало да се сложи върху подбора и образованието на националните координатори, ангажирани в интензивните отделения на лечебните заведения, върху поддържане на високото качество на интензивната медицина и необятното разпространение на донорството измежду обществото.

Д-р Варга и доктор Бушич показаха удовлетворението си от извършените срещи с екипи от УМБАЛ „ Александровска “, УМБАЛ „ Света Екатерина “, УБ „ Лозенец “ и Военномедицинска Академия (ВМА), като дадоха висока оценка за работата на базите и експертите в УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна и в МОБАЛ – Велико Търново.

По време на срещата бяха разисквани и въпроси, свързани с реализирането на логистиката при донорска обстановка, опциите за инспектиране на националното законодателство, въвеждането на самостоятелна донорска карта, съдържаща информация за волята на човек при настъпването на възможна донорска обстановка, както и участието в Евротрансплант.

На срещата беше дискутиран и въпросът за сключването на двустранно съглашение сред България и Хърватия в региона на донорството, на база на което да бъде осъществено образование на наши медицински експерти и координатори по донорството. Страните поеха ангажимент за своевременни дейности по правенето на план на двустранно съглашение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР