Опитът на еврокомисар Хелена Дали да забрани - в името

...
Опитът на еврокомисар Хелена Дали да забрани - в името
Коментари Харесай

Бащите основатели на ЕС ще са обърнат в гроба, ако чуят за забрана на Коледа

Опитът на еврокомисар Хелена Дали да забрани - в името на равенството! - всяко споменаване на Коледа и личните имена, “типични за една вяра ” - явно християнските имена - е идеологически, само че демонстрира също забравяне на историята на Европа. В него има по едно и също време заръка за оттегляне пред натиска на уокизма (wokisme) и отвод да се признаят корените, формирали историята, културата и цивилизацията на континента. “Приобщаването ”, размахвано като знаме, в действителност е “изключване ” на историята, която би трябвало да се остави настрани, с цел да не пречи, написа Гийом Табар за “Фигаро ”, представен от „ Гласове “.

Забрана на Коледа? “Абсурд ”, възмути се Макрон.

  “Една Европа, която идва да изяснява на хората кои думи би трябвало да споделят или да не споделят, не е Европа, към която се придържам изцяло ”, сподели той със чудноват евфемизъм. Не е нещо ново, че на фона на ускорената дехристиянизация на европейските общества политически водачи на страни от Европейски Съюз се пробват да изкоренят всички християнски препратки. Спомняме си силата, вложена от Жак Ширак, с цел да предотврати вписването на “християнските корени ” в преамбюла на Европейската конституция. На няколко пъти Еманюел Макрон акцентира, че християнството е един от източниците на идентичността на нашия Стар континент. Но на конференцията си, с цел да подчертае, че Европа е носителка на “определена визия за индивида ”, президентът на Републиката цитира “Ренесанса, хуманизма, духа на Просвещението и правата на индивида ”, без да се позове на нейните духовни корени, които са също толкоз значими за нейното образуване.

Никога сегашните ръководители на Европейски Съюз - и Макрон преди всичко - не са се позовавали толкоз на “ценностите ” на Европа. Но това позоваване най-често се случва в дискурс, фокусиран само върху поощряване на “правата на малцинствата ”. И по-специално, с цел да посочат с пръст държавни управления като това на поляка Матеуш Моравецки или унгареца Виктор Орбан, който Макрон посети в понеделник, които стоят като крепостни стени на наследството на християнската цивилизация. Може днешната формулировка на “ценности ” да отразява еволюцията на европейските общества; само че не по-малко правилно е, че тази насилствена секуларизация е цялостна диаметралност на първичния план на “бащите създатели ”, произлизащи от християнската народна власт и прославящи една духовна визия за Европа. Те ще се извърнат в гроба, в случай че чуят, че една от днешните им наследничики желае да изтрие Коледа от европейския дискурс.  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР