Опитът на БСП да проведе днес дебат с партиите в

...
Опитът на БСП да проведе днес дебат с партиите в
Коментари Харесай

БСП не постигна консенсус за партийните субсидии нито с "патриотите", нито с ДПС

Опитът на Българска социалистическа партия да организира през днешния ден спор с партиите в Народното събрание за размера на дотациите, които те получават от страната, претърпя крах.

След като още в петък ГЕРБ отхвърли да отиде за диалог с претекста, че поддържа единствено предлагането на Бойко Борисов за 1 лев на глас, през днешния ден на срещата не се появиха и депутатите от " Обединени патриоти ". Народни представители от Движение за права и свободи организираха диалог със социалистите, само че оповестиха, че за тях не е задоволителна дотацията от 5-6 лв. на глас - компромисен вид, който е отсъждан и от левицата. Депутатите от " Воля " не бяха поканени на диалог.

Миналата седмица Народното събрание поддържа на първо четене актуализация на бюджета, съгласно която от 1 юли т.г. партийната дотация би трябвало да бъде понижена от 11 на 1 лев на глас на последните парламентарни избори. Предложението бе импортирано персонално от премиера Бойко Борисов след информация на " Шоуто на Слави ", че партиите са получавали 13.23 лв. на глас, защото при изчислението са влизали и действителните гласове за дребни партии и вотът " Не поддържам никого ". Окончателно бе признато партиите да върнат надвзетите суми за последните три години.

ГЕРБ разгласи, че няма да поддържа предложение, друго от това на водача. Макар да имаше други отзиви в парламентарната група, на първо четене депутатите от " Обединените патриоти " поддържаха ГЕРБ. По същия метод гласоподаваха и народните представители от " Воля ".

Днес зам.-председателят на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Драгомир Стойнев не разгласи какво предложение за размера на дотацията социалистите ще внесат сред първо и второ четене на законопроекта. От думите на зам.-председателя на парламентарната група на Движение за права и свободи Йордан Цонев се разбра, че е обсъждан вид сумата да е четири, пет или шест лв. на глас, което по думите му е задоволително за ГЕРБ и Българска социалистическа партия, само че не и за по-малките партии, които са получили 200-300 хиляди гласа и няма да могат да се устоят.

 Българска социалистическа партия не реализира консенсус за партийните дотации нито с
© Георги Кожухаров

Според Българска социалистическа партия задачата на Бойко Борисов е опозицията да остане без пари за локалните избори, да бъде ликвидирана и унищожена. Драгомир Стойнев позволява, че намаляването на дотацията на 1 лев на глас ще бъде единствено до края на 2019 година, а след това болшинството ще реши друго. След европейските избори по данни на Корнелия Нинова Българска социалистическа партия има по сметка към 400 хиляди лв..

ГЕРБ държи дотацията си в банков депозит, който съгласно доклада й за м.г. е 23 млн. лева Днес социалистите оповестиха, че ще внесат предложение партиите, които държат дотациите на влог, да върнат парите, които имат към 3 юни т.г.

Макар да счита, че държавното финансиране на партиите е належащо, с цел да нямат обвързаности с бизнеса, Движение за права и свободи въпреки всичко ще внесе предложение дотацията да е нула лв. на глас, тъй като 1 лев на глас било същото.

От думите на Йордан Цонев се разбра, че Движение за права и свободи ще предложи още да отпаднат рестриктивните мерки юридически лица да финансират партиите, както и таванът от 10 хиляди лв. за дарения от физически лица.

Не е известно дали депутатите от " Обединени патриоти " ще имат оферти сред първо и второ четене или ще поддържат ГЕРБ.

Очаква се окончателното гласоподаване на актуализацията на бюджета да бъде в петък.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР