Опита да уволни свой заместник, докато е зад решеткитеОт ареста

...
Опита да уволни свой заместник, докато е зад решеткитеОт ареста
Коментари Харесай

Иванчева изпързаля правосъдието

Опита да уволни собствен заместител, до момента в който е зад решетките


От ареста разписва заповеди и ги изпраща по майка си Любка

След като Специализираната прокуратура изчака месец, с цел да изиска задържаната за рушвет Десислава Иванчева да бъде отстранена краткотрайно от служба, кметицата на столичния регион “Младост ” съумя да изпързаля правосъдната система.

От спецзвеното оповестиха едвам през днешния ден, че Иванчева не би трябвало да управлява районната администрация, тъй като издавала писмени заповеди за уволняване и разписвала документи от ареста, като по този метод влияела на производството. Част от заповедите са напълно законни, тъй като в дните, когато са издавани, кметицата е прекратявала платения си отпуск, в който излезе след задържането.

От килията тя на процедура е управлявала, макар че съгласно обвиняването точно посредством поста си рекетирала строителен бизнесмен. “Труд ” научи, че от ареста всичко се носело в община “Младост ” от майка й Любка, защото на близки родственици са разрешени свиждания.

“По този метод тя (Иванчева – б.а.) е осъществявала от следствения арест дейности, ориентирани към действително практикуване на пълномощията на кмет на регион, макар задържането є под стража ”, написаха от спецпрокуратурата. Делото за отстраняването на Десислава Иванчева се гледа в късния следобяд (виж карето).

 Петър Кърджилов На него се появи най-върлият й бранител и изтъкнат “протестър ” – пиарът на региона Петър Кърджилов, който е и член на Националния съвет на политическа партия “Зелените ”, част от новата коалиция “Демократична България ”.

Кърджилов удостовери информацията на “Труд ”, че майката Любка носела подписаните от Иванчева заповеди в общината. И разгласи, че с едно от нарежданията, с дата 14 май, той е назначен на краткотраен трудов контракт за заместник-кмет на мястото на Биляна Петрова, която бе задържана дружно с Десислава Иванчева.

“Труд ” научи, че идната седмица Иванчева ще се възползва от правото си да уточни за повторно човек, който да извършва нейните кметски отговорности, до момента в който тече делото против нея. И това ще е точно Петър Кърджилов. С друга своя заповед, от 21 май, кметицата пробва да изгони Румен Русев, който е неин заместител с сектор “Строителство ”.

Когато Иванчева бе арестувана пред постройката на Министерството на младежта и спорта на 17 април дружно с Биляна Петрова, в служебната им кола бяха открити 56 000 евро. Малко по-рано, в градинката пред Народния спектакъл, бе задържан и някогашният кмет на “Младост ” Петко Дюлгеров, с 14 000 евро в него. Според обвиняването общата сума от 70 000 евро е била от първа вноска от рушвет на стойност 500 000 евро, поискани от бизнесмена Александър Ваклин, с цел да му бъдат пуснати преписките за позволение за градеж.

На съвещанието за мярката й за неотклонение през април, Иванчева разгласи, че Румен Русев имал присъединяване в “постановката ” против нея, тъй като желал да управлява “Младост ”. Затова Десислава Иванчева уточни за и.д. кмет другия зам.-кмет Владимир Клисуров. Но той разгласи, че няма потенциал за поста и пусна предупреждение за овакантяване на администрацията, което изтича идващия месец. Така единственият вид за властник оставаше Русев, само че в този момент към този момент има различен заместител, който е гневен бранител на кметицата – Петър Кърджилов. Следващата седмица 100 на 100 той ще бъде посочен за и.д. кмет.

Решението на първата инстанция:

Магистратите отстраниха от служба кметицата и заместничката

Специализираният углавен съд в профил от служба Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова след съвещанието си, завършило малко след 18:00 часа нощес.

Основният претекст на магистратите бе, че заместник-кметът Румен Русев е дал показания против Иванчева и Петрова на 18 април. В тях той разказал за избрани техни служебни дейности.

На 21 май Иванчева е изготвила заповедта за освобождението на Русев, в която не е изложила никакви претекстове за решението си (виж карето). Заповедта била връчена на лицето Анелия Кехайова за да бъде заведена съответно в деловодството. Изготвено е и копие до Маргарита Стоянова, секретарката на Иванчева.

“Не би могло да се одобри, че следствието ще бъде обективно и няма да му се въздейства, в случай че арестуван в ареста може да уволнява очевидци по делото против него ”, стимулира се спецсъдът. И добави, че Иванчева има правото като кмет да постанова дисциплинарни санкции и да уволнява и по този метод би могла да окаже влияние върху очевидци, които работят в администрацията.

Според съда, а и съгласно прокуратурата, в тази ситуация не е от значително значение дали заповедта за уволняване на Русев е годна и законосъобразна. По-важно е въздействието, което би могла да окаже кметицата, въпреки и от ареста.

На въпрос на “Труд ” към прокурорите по делото, за какво не е било поискано премахване от служба на Иванчева и заместничката й Петрова незабавно след задържането им, магистратите дадоха отговор: “Тогава нямаше индикации, че те може да повлияят на делото ”.

Решението може да се апелира пред Апелативния спецсъд. Заседание на втора инстанция е планувано на 29 или на 31 май.

 Румен Русев

Румен Русев пред “Труд ”:

За моето уволняване няма претекстове

“Не знам защо уволняване говорите. Появи се някаква заповед на хвърчащ лист, подписана от Десислава Иванчева, само че тя не може да ме освободи ” – това съобщи пред “Труд ” заместник-кметът на столичния регион “Младост ” Румен Русев.

Той изясни, че заповедта е пристигнала на 21 май, без претекстове. Русев попитал Столична община какво да прави, а оттова му дали отговор, че той не може да бъде махнат от служба от Десислава Иванчева, тъй като тя е в ареста и по последни данни е в заплатен годишен отпуск.

От Следствен отдел към окръжна прокуратура оповестиха пред “Труд ”, че на 21.05 кметицата в действителност е била в заплатен отпуск и в този случай не може да уволнява.

Попитан сюрпризиран ли е от дейностите на Иванчева, Русев сподели: “Тя към този момент с нищо не може да ме изненада ”.

Частични избори няма да има

Ако Десислава Иванчева бъде отстранена краткотрайно от служба и на двете инстанции на спецсъда, на този стадий това няма да докара до частични локални избори в “Младост ”, изясни пред “Труд ” ръководителят на Общинската изборна комисия (ОИК) за София-град Полина Витанова.

Тя напомни, че ОИК е органът, който може да приключи пълномощията на Иванчева съгласно Закона за локалното самоуправление.

Но с цел да предприеме ОИК дейности, кметицата би трябвало да има неоправдателна присъда. Освен това, даже комисията да я в профил, тя може да апелира по всички инстанции на административните съдилища, което лишава години.

“В член 42 от закона има 11 хипотези, с които могат да се прекратят пълномощията. В момента няма нито един изпълнен състав на тези хипотези ”, счита Витанова.

Правен съвет привикват на „ Московска “ 33


“Назначаването и уволняването в “Младост ” сега е допустимо, единствено в случай че заместващият кмета Владимир Клисуров издаде заповеди за това. Десислава Иванчева може да дава единствено разпоредби ”, разяснява ръководителят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Той разгласи, че при започване на идната седмица ще свика юридически съвет и ще предложи решение на проблема.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР