Опит за митническа измама чрез нелегален износ на критично застрашен

...
Опит за митническа измама чрез нелегален износ на критично застрашен
Коментари Харесай

Спешно транспортираха критично застрашен вид към Аквариума във Варна

Опит за митническа машинация посредством незаконен експорт на сериозно заплашен тип европейска змиорка Anguilla Anguilla е предотвратен на Летище София, на 15.02.2019 година, от митнически инспектори от Главна дирекция " Митническо разузнаване и следствие “, бранш Авиоконтрол, и митнически чиновници от Търговско дружество Югозападна.

Авиопратка, с направление Малайзия и тегло 1010 кг, е спряна за щателна инспекция по метода " разбор на риска “. 90-те контейнера от стиропор, съдържащи милиони екземпляри,  са били оповестени в митническите документи като " шаран и толстолоб за зарибяване “. При инспекцията се открива, че контейнерите в реалност съдържат 200 кг живи екземпляри, във фаза " млада змиорка “ (кристална фаза), с приблизителна дължина 7 – 8 см. За случая е осведомена Регионална инспекция за опазване на околната среда София, чийто специалисти дават експресно експертно мнение, потвърждаващо подозренията на митническите чиновници -  че арестуваните змиорки са от сериозно застрашения тип европейската змиорка (Anguilla Anguilla), предпазен от Конвенцията за интернационалната търговия със застрашени типове от дивата флора и фауна (CITES).

По първични данни пратката е пристигнала от друга европейска страна и съгласно маркировка на контейнерите е изпратена от компания, която има позволение за улов. Въпреки това контейнерите са били оповестени с различен тип стока, което съставлява митническо нарушаване.

Бебетата-змиорки са превозени незабавно със съдействието на " Зелени Балкани “ към Спасителния център на Аквариума във Варна в опит да бъдат избавени, защото при опита за експорт са били опаковани в неподходящи за типа условия.

Змиорките Anguilla Anguilla са с огромна комерсиална стойност, защото цената на дребните змиорки на азиатските пазари доближава до 2000 $ за кг.

Случай със арестувани змиорки от същия тип на Летище София имаше и при започване на 2015 година, когато митническите чиновници са задържали над 2 милиона екземпляра в същата фаза на развиване, пътуващи като чекиран багаж в осем контейнера от Мадрид за София.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР