Опит за хакерска атака е направен в Комисията за защита

...
Опит за хакерска атака е направен в Комисията за защита
Коментари Харесай

Осуетиха опит за хакерска атака и срещу Комисията за личните данни

Опит за хакерска офанзива е изработен в Комисията за отбрана на персоналните данни, удостовери за ръководителят ѝ Венцислав Караджов, представен от БНР.

Опитът е изработен през безжичната Wi-Fi мрежа на комисията, което значи, че причинителят физически е бил в региона на постройката ѝ, с цел да се опита да извърши хакерска офанзива в системата.

Караджов акцентира, че офанзивата е спряна и по тази причина не може да каже дали задачата е бил уеб сайтът на комисията или базата данни.

Според него това е целеустремен опит за бойкот на работата на комисията.

По-рано през днешния ден стана ясно, че Комисията стартира инспекция на Национална агенция за приходите поради хакерската офанзива.

Комисията ще ревизира и до каква степен разпоредбите на Национална агенция за приходите за култивиране на персонални данни, образованието на хора, организацията и взетите механически ограничения дават отговор на оценените опасности.

Срокът за привършване на инспекцията е 20 август.

Междувременно се чака Национална агенция за приходите да приготви и да пусне в уеб страницата си приложение, с което жителите да ревизират дали техни персонални данни са станали обществено притежание в несъгласие със закона.

Обвиненият за офанзива Кристиян Бойков съобщи пред bTV, че не той е пробил системата на приходната организация.

Припомняме, на 15 юли 2019 година ДАНС, Министерство на вътрешните работи и Национална агенция за приходите ревизираха сигнал от хакер, че е източена забележителна част от базата данни на Националната организация по приходите. Малко преди изявлението на президента от прокуратурата оповестиха, че арестуваният е освободен с претекст, че е належащо да се съберат повече доказателства.

На 17 юли на 20-годишния Кристиян беше повдигнато обвиняване за киберпрестъплението, откакто той беше арестуван на работното си място. Беше открито още, че младежът е пробил и уеб страницата на МОН преди 2 години.

Ден откакто стана ясно, че има пробив и теч на персонални данни, вътрешният министър Младен Маринов призна, че има пробив в националната сигурност на страната и съобщи, че една от версиите, по които се работи, е с съветска диря.

По мотив хакерската офанзива министър председателят Бойко Борисов съобщи, че в Бъгария има неповторими вълшебници в IT сферата и би трябвало хакерите да работят за страната.

По-късно стана ясно, че два дни след оповестяването на хакерската офанзива против Националната организация за приходите (НАП), Комисията за отбрана на персоналните данни към момента не е получила отчета на Национална агенция за приходите за пробив в сигурността на данните. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР