Описанието на Лусия Шнелман звучи като разказ за малко околосветско

...
Описанието на Лусия Шнелман звучи като разказ за малко околосветско
Коментари Харесай

Това място в Швейцария е приказно красиво. И дори плащат, за да се заселиш.

Описанието на Лусия Шнелман звучи като роман за малко околосветско странствуване. „ На път за работа минавам през една тъмна гора. След това си поръчвам корабче по телефона, което идва особено поради мен, с цел да ме прекара на отсрещната страна на езерото, където пък ме чака моят персонален автомобил, с който пътувам до учебното заведение в град Гларус ", споделя началната учителка.
Шнелман живее в швейцарското селце Квинтен, ситуирано идилично край крайбрежията на езерото Валензее. До селището може да се стигне единствено по два метода - или по вода, или след няколкочасов поход пешком. А в самия Квинтен е неразрешено придвижването на всевъзможни моторни транспортни средства.
Само 38 поданици  
Селището Квинтен, наричано още Ривиерата на Източна Швейцария, е известно освен със заобикалящите го естествени хубости. Южното ревю и съвсем отвесните скали, които пазят от ветрове, подаряват селото с извънредно мек климат. На това място порастват екзотични плодове и цветя като орхидеи, смокини и киви, всеобщо се отглеждат и лозя. Местните хора неслучайно споделят, че живеят измежду божествена природа.
Идилията обаче крие и мигове на обезсърчение. „ Изпуснеш ли корабчето, би трябвало да се запасиш с самообладание. Цял час минава, преди да пристигна идващият транспортен съд - и то в случай че имаш шанс. Ако ли не, може и два часа да почакаш ", споделя учителката Лусия Шнелман.
Корабчето, което прави постоянни курсове до селото, се употребява най-вече от туристи. „ Местните хора са малцинство измежду пасажерите ", изяснява Маркус Шерер, кмет на Квинтен. „ В момента в селото живеят едвам 38 души, а едно време стигаха до 170 ", споделя още той и показва, че измежду главните аргументи за обезлюдяването е точно сложният достъп до селото.
Райско кътче търси нови поданици  
Фондацията „ Квинтен е жив " си е сложила за цел да избави обитаемото място от изгубване, споделя още Шерер. Вече се подхващат опити за основаване на работни места, а на фамилиите, които се заселят в Квинтен, фондацията дава обещание по 200 швейцарски франка месечно за всяко дете.
В момента в селото живеят единствено три деца, споделя Шерер. И прибавя: „ Много се надяваме, че Квинтен няма да се трансформира в музеен експонат ".
 
Източник:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР