Оперната прима Райна Кабаиванска получи наградата с името на легендарното

...
Оперната прима Райна Кабаиванска получи наградата с името на легендарното
Коментари Харесай

Райна Кабаиванска - първата неиталианка с приза Мария Калас

Оперната прима Райна Кабаиванска получи премията с името на именитото сопрано Мария Калас, оповестиха от Нов български университет. Отличието е връчено на 2 август във Верона. Кабаиванска е първата чужденка, която взима високото отличие. Церемонията по връчването на премията е кулминационната точка на събитията от фестивала "Мария Калас ".

Наградата е учредената през 2013 година и се присъжда на италиански създатели в региона на оперното изкуство с исторически принос за славата на Арена ди Верона. Сред досегашните лауреатите на премията "Мария Калас " са режисьорът Франко Дзефирели, баритоните Ренато Брузон и Роландо Панераи и други

Дебютът на Райна Кабаиванска в най-прочутия в света древен спектакъл е през 1970 година в "Манон Леско ". Партнира й Пласидо Доминго, диригент е Нело Санти, режисьор Натаниел Мерил. През 1997 е последното излизане на Кабаиванска на Арената, заглавието е "Мадам Бътерфлай ", диригент Даниел Орен. Постановката на Бени Монтресор е сътворена само за българското сопрано. 20 000 фенове изпълват театъра всяка вечер. Добавят се две изключителни дати. Последният театър е сбогуването на Кабаиванска, тогава на 63 година, с ролята на Чо Чо Сан. След финала му, приемайки от сцената аплаузите на публиката, Кабаиванска подвига ръка към небето и споделя: "Посвещавам го на теб, Мария. "

Райна Кабаиванска е втората жена с тази премия след сопраното Мария Кяра. Всички лауреати до момента са единствено италиански оперни артисти. Признанието към Кабаиванска, която живее в Модена и е доста известна в Италия, беше изразено посредством осъществявания на нейните ученици Кяра Изотон - сопран, и тенора Рейналдо Дроз.

Райна Кабаиванска е един от най-значимите оперни актьори на нашето време. Родена е в Бургас на 15 декември 1934 година От дребна се занимава с музика - свири на пиано, пее в детския хор "Бодра промяна ". През 1957 година приключва оперно пеене в Държавната консерватория - София. Дебютът на Кабаиванска през 1961 година в Миланската канара слага началото на блестяща кариера, която минава през всички международни оперни театри и концертни зали Особено дейна е кариерата на Кабаиванска в Италия, където тя пее във всички огромни и по-малки театри.

Партньори на Райна Кабаиванска са няколко генерации велики тенори - Франко Корели, Марио дел Монако, Джон Викерс, Карло Бергонци, Алфредо Краус, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Лучано Павароти. В своята 55-годишна кариера тя изиграва незабравими функции в извънредно необятен репертоар. Емблематични и останали единствени са нейните превъплъщения в огромните трагични функции на Адриана Лекуврьор, Франческа да Римини и Манон Леско, на Тоска и Мадам Бътерфлай, които тя извършва допълнително от 400 спектакъла. "Кариерата на Райна Кабаиванска е без подозрение една от изключителните на XX век - написа Серджо Сегалини за едно предходно издание на осъществявания на Райна Кабаиванска - талантлива с тембър от рядко качество и подкрепена от безпогрешна техника, тя се превъплъти във всички огромни функции на оперния репертоар, с внимание към стила на всеки композитор ".

Кабаиванска е притежател на многочислени награди: Белини - 1965 година, Viotti d "Oro - 1970 година, Пучини - 1978 година, Илика - 1979 година, Монтеверди - 1980 година, Призът на Академия "Медичи ", Лоренцо Великолепни - 1990 година, Голямата премия "Един живот, отдаден на музиката ", Венеция - 2000 година, Doctor Honoris Causa на Нов български университет за принос към международната музикална просвета. За извънреден принос в региона на изкуството и за развиването на демокрацията в България е удостоена с медал "Стара планина ". Кавалер e на Големия кръст на ордена на Италианската Република за гражданска героизъм и за извънреден принос в изкуството. През 2011 година е удостоена с най-високата степен Командор на Ордена за изкуство и литература на Френската Република. През 2013 година Райна Кабаиванска бе удостоена с Оскар за кариера в оперното изкуство.

Райна Кабаиванска е професор в Академия Киджана в Сиена, в Музикалния институт "Веки-Тонели " в Модена, Италия и в Нов български университет. "Имах като преподавателка една доста великодушна жена - Дзита Фумагали - и желая да направя за младите това, което тя направи за мен - желая да върна част от тази доброта " - споделя Кабаиванска. През 2002 година оперната прима учредява в Нов български университет фонд "Райна Кабаиванска " за национални и интернационалните стипендии на млади оперни артисти. Така в последните петнадесет години се ражда Школата Кабаиванска, излъчила реализатори от разнообразни националности, които през днешния ден се изявяват с приет триумф по най-престижните оперни театри и фестивали в света.

От пресцентъра на Нов български университет припомнят, че у нас оперната прима идва през септември. В интервала 10- 29 септември ще се състои 19 Международен майсторски клас Райна Кабаиванска, проведен от Нов български университет.

Източник: Дир
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР