Операцията с кодово име Pollino последва след разследване, започнало през

...
Операцията с кодово име Pollino последва след разследване, започнало през
Коментари Харесай

Близо 90 членове на най-мощната италианската мафия бяха арестувани на два континента

Операцията с кодово име " Pollino " последва след следствие, почнало през 2016 година, а кулминационната точка й пристигна ден след ареста на новия водач на сицилианската мафия - 80-годишният бижутер Сетимо Минео.

© Jorge Dan Lopez Близо 90 членове на калабрийската мафия Ндрангета (Ndrangheta) от Южна Италия бяха задържани по време на огромна интернационална интервенция в няколко европейски страни и Латинска Америка, заяви италианската полиция, представена от Reuters. Според чиновниците на реда групата е измежду най-големите в разпространяването на кокаин в Европа. Операцията с кодово име " Pollino " последва след следствие, почнало през 2016 година, а кулминационната точка й пристигна ден след ареста на новия водач на сицилианската мафия - 80-годишният бижутер Сетимо Минео.

Престъпленията

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Арестуваните са обвинени в тежки закононарушения, сред които незаконен скрит план за интернационален трафик на опиати, участие в мафиотска конструкция и противозаконен бизнес с преработване на боклуци. Заподозрените са упрекнати още и в изнудване, нелегално владеене на оръжие, палеж, мафиотска активност и други. " Групата управлява забележителна част от европейския трафик на кокаин. По време на интервенцията са иззети близо 2 млн. евро като доходи от незаконна активност, както и три тона кокаин и 140 кг екстази ", сподели холандският основен прокурор Фред Верстербеке.

Арестуваните са считани за значими членове на групата за проведена престъпност в Калабрия и нейните клонове в Европа и Латинска Америка. Операцията е била координирана от италианската национална дирекция за битка с мафията и тероризма с немски, белгийски и холандски полицейски и правосъдни органи.

Според италианските медии измежду задачите на интервенцията е било залавянето на основните членове на организацията. Европейската полицейска организация Европол съобщи, че това е " съдбоносен удар против една от най-мощните италиански незаконни мрежи в света ".

Групата

Ndrangheta е единствената мафия, която участва на всички континенти: в Западна Европа, в Северна, Централна и Южна Америка, в Африка. Сега тя навлиза също в Източна Европа и Азия, съобщи неотдавна пред задгранични публицисти в Рим Никола Гратери, магистрат, профилиран в битката против мафията. Основана на очебийно фамилна конструкция, тя се е открила основно в Калабрия, само че е станала авторитетна и в северната част на Апенинския полуостров и в други райони на света.

Смята се, че калабрийската мафия управлява 80% от търговията с кокаин в Европа и има 6 000 членове. Наркотиците се придвижват най-вече под прикритието на търговия с цветя, а противозаконните суми се перат през италиански заведения за хранене и сладоледени къщи.

Ndrangheta е една от трите съществени проведени незаконни групи в Италия, дружно с Camorra, която се намира в региона на Неапол, и Cosa Nostra от Сицилия, известна като " сицилианската мафия ". " Искам да подчертая още един път по какъв начин клетките на групата работят - сътрудничат си между тях в мрежа, която покрива цяла Европа. Ако мислим, че сме разрушили Ndrangheta с днешната интервенция, би трябвало да сме съвсем сигурни, че бъркаме ", предизвести италианският прокурор Федерико Кафиеро Де Рахо, като добави, че интервенцията от сряда е единствено " първата стъпка ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР