Операцията по ликвидирането на главатаря на терористичната групировка Ислямска държава

...
Операцията по ликвидирането на главатаря на терористичната групировка Ислямска държава
Коментари Харесай

Подготовката за операцията срещу Багдади е започнала още преди пет месеца

Операцията по ликвидирането на главатаря на терористичната формация " Ислямска страна " (ИД) Абу Бакр ал Багдади е почнала още преди пет месеца със събирането на разследващи данни за точното местоположение на един от най-мистериозните терористи в света, написа в Туитър през днешния ден командващият на въоръжените сили на Сирийските демократични сили (СДС) Мазлум Абди, представен от ТАСС.

" Преди пет месеца на разнообразни места стартира разузнаване, подробно изследване и разбор на данните ", споделя Абди. Според него Ал Багдади е бил премахнат " вследствие на взаимна интервенция ". Той изрича признателност на всички, " дали своя принос в тази изключителна работа ".

Според американското списание " Нюзуик ", което първо заяви за снощната офанзива, тя е била осъществена от Обединеното командване за спецоперации на Пентагона, откакто били получени заслужаващи доверие разследващи данни, съобщи Българска телеграфна агенция.

Джихадистки бойци от групировката " Хаят Тахрир аш Шам " (бивш сирийски клон на Ал Каида) са блокирали тази заран зоната край село Бариша в северозападната сирийска провинция Идлиб, където през нощта, съгласно изказванията на разнообразни източници, се е разиграла американската спецоперация по ликвидирането на Ал Багдади, е установил публицист от Франс прес.

Хората на групировката са заели позиции към руините на къщата, намираща се измежду маслинова горичка в Бариша, недалече от сирийската граница с Турция. Според Сирийския център за правата на индивида американските командоси са дебаркирали тук нощес с хеликоптери при " интервенцията, взела на прицел топ водачите на ИД ". Най-малко девет души били убити при офанзивата, която траяла над два часа, твърди центърът, който разполага със солидна мрежа за събиране на информация на място в Сирия.

Няколко публицисти са съумели да се приближат през днешния ден до мястото на снощната интервенция и споделят, че къщата в Бариша е изцяло унищожена вследствие на американската офанзива. В момента там работели хора, явно от Хаят Тахрир аш Шам, разчистващи руините.

Бариша се намира в зона край границата с Турция, където джихадистите съумяха да задържат наличие макар териториалния погром на ИД от интернационалната коалиция при започване на тази година, отбелязва Франс прес.

ИД и Ал Каида са противници в сирийския спор от много години, въпреки че и едните, и другите се биеха против сирийските държавни сили. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР