Операцията по издирването на аржентинската военна подводница, изчезнала в Южния

...
Операцията по издирването на аржентинската военна подводница, изчезнала в Южния
Коментари Харесай

Настъпи критичен момент в търсенето на изчезналата аржентинска подводница

Операцията по издирването на аржентинската военна подводница, изчезнала в Южния атлантик, продължава цяла седмица и към този момент доближи "критична фаза ", защото 44-членният екипаж на борда й може би към този момент изпитва дефицит на О2, заяви представителят на военно-морския флот на страната Енрике Балби, представен от Ройтерс.

Десетки самолети и кораби от 12 страни търсят "Сан Хуан ", до момента в който околните на моряците трепетно чакат вести, а вниманието на цялата страна е погълнато от паниката за ориста на подводницата и екипажа й.

Ако издигнатата пред повече от 30 година в Германия подводница е потънала или по някаква причина не може да изплува на повърхността, откакто даде финален сигнал на 15 ноември, тя към този момент би трябвало да изчерпва последните си, 7-дневни ресурси от О2. Досега не е намерено нищо, което да подскаже къде и какво става със "Сан Хуан ", сподели представителят.

Съдът евентуално лежи на океанското дъно заради щета на механизма за изплуване нагоре или пък той не е задействан от член на екипажа, сподели военноморският специалист Фернандо Моралес в телефонно изявление за Ройтерс. "Ако капитанът държи съда на дъното, тъй като мисли, че това е по-разумно, това е едно нещо. Но в дадената обстановка ние би трябвало да считаме, че в случай че той е на дъното, то е, тъй като не е могъл да изплува ", сподели Моралес.

Говорейки ред кореспонденти в Буенос Айрес нощес представителят Балби разкри, че необикновен звук е бил регистриран предходната седмица в деня на изгубването на подводницата на 30 благи от последното й записано местонахождение. Той употребява термина "акустическа особеност ", която била установена с помощта на питане, отправено от Съединени американски щати в разнообразни организации, "специализиращи се в събиране на информация за хидроакустичните феномени по целия свят ". Говорителят означи, че след приемането на тази информация бил извършен "пълен разбор, който претендирал време ". Информацията била подадена на Аржентина през вчерашния ден.

Притиснат от репортерите, Балби не пожела да каже дали този звук е индикация за детонация или за друга изключителна обстановка на борда на подводницата. "Говорим за звук и няма да вършим догадки ", уточни той. "Ние изпращаме натам кораби на Военноморски сили на Аржентина с хидролокатори ", сподели Балби пред публицистите.

Говорителят опроверга известие на вестник "Кларин " от вторник, че аероплан от Военноморски сили на Съединени американски щати е засякъл "топлинно леке " в зоната на издирването на подводницата, което може да свидетелства за съществуване на железен обект на дълбочина 70 м и на 300 км от брега. Той опроверга и всевъзможни други известия за разкриване на вероятни следи от подводницата.

Последната връзка с нея бе открита на 15 ноември от локация на 480 км от брега. Малко преди да изчезне, екипажът й съобщил за електрическа нередовност на борда.

Благоприятното време разрешава на издирвателните съдове да покрият по-голям периметър, откакто през последните дни им пречеха мощният вятър и вълните, означи той. Очаква се от на следващия ден времето още веднъж да се утежни. В интервенцията вземат участие към 30 кораба и самолети и 4000 души от Аржентина, Съединени американски щати, Англия, Чили и Бразилия. Досега е претърсена океанска повърхност от 500 000 кв. км, само че остава да се претърси още доста.

Близките на екипажа са се събрали във военноморската база в Мар дел Плата, откъдето се координира издирвателната интервенция, и с възходящо обезсърчение наблюдават развоя й, до момента в който часовете се изнизват, отбелязва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР