Операцията на Ердоган в Сирияможе да докара на Турция американски

Операцията на Ердоган в Сирияможе да докара на Турция американски ...

САЩ плашат Ердоган със санкции.

Операцията на Ердоган в Сирияможе да докара на Турция американски санкции, предаде АП.

Сенаторът от Републиканската партия Линдзи Греъм, който обикновено е сред твърдите защитници на политиките на Тръмп, обяви, че ще предложи, съвместно със свой колега демократ, законопроект за сурови санкции.

Мерките включват замразяване на американски активи, притежавани от политическото ръководство на Анкара и налагането на санкции срещу юридически лица, търгуващи с турската армия, и срещу петролни компании, снабдяващи армията с гориво.

От своя страна американският президент Доналд Тръмп повтори заплахата си да унищожи турската икономика, ако Ердоган прекали с действията си срещу кюрдите.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо припомни, че Белият дом не е давал зелена светлина за турски действия в Сирия. Все пак той отбеляза, че Анкара има законно право да се грижи за сигурността си.

Изтеглянето на американски части от североизточна Сирия позволи на Турция да започне дълго анонсираната си военна операция. Кюрдите, които Турция смята за терористи, бяха ключов съюзник на Вашингтон срещу "Ислямска държава".

Министерството на отбраната в Анкара обяви, че армията е нанесла удари по 181 военни цели в североизточната част на страната.

Източник: blitz.bg