Операцията бе по-трудна, защото филарията не бе под конюнктивата, а

...
Операцията бе по-трудна, защото филарията не бе под конюнктивата, а
Коментари Харесай

Извадиха 10-сантиметров паразит от окото на мъж

Операцията бе по-трудна, тъй като филарията не бе под конюнктивата, а под кожата, и мъчно се намира, наблюдава и извади, сподели началникът на Очната клиника проф.д-р Чавдар Балабанов.

По думите му, пациентът е споделил, че усеща, че нещо се движи под клепача на дясното му око , след това стопира, след това отново стартира, и по тази причина е потърсил подпомагане от лекарите.

Офталмолозите открили, че под кожата на клепача се движи паразит, наименуван филария. Било е мъчно да бъде открит, защото непрестанно се е движел - първо е бил в горния, а след това в долния клепач. След няколко хирургични опита на третия ден паразитът е локализиран покрай носа и изваден, като лекарите споделят, че е значителен - към 10 см.

Медиците допускат, че мъжът е ухапан от инсект, който е снесъл яйцата си в кръвта, яйцата са се загнездили и филарията се е развила. Човек не е промеждутъчен гостоприемник на паразита и по тази причина последният може да седи в човек, само че не може да се развъжда и рано или късно умира.

Според проф. Балабанов в тази ситуация е имало риск, защото в случай че се движи, паразитът може да проникне в орбитата на окото и тогава не може да се извади. По научни данни паразитът не е отровен.

Пациентът е проучен за алергични реакции към извадения паразит, няма такива, и е изписан. Това е рядко срещан случай, както и размера на загнездилия се паразит, показват от университетската болница в Плевен.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР