Операция Лондон бридж“. Това е кодовото име, което носи планът

...
Операция Лондон бридж“. Това е кодовото име, което носи планът
Коментари Харесай

Операция „Лондон бридж“, или как Великобритания се подготвя за смъртта на Елизабет II

Операция „ Лондон бридж “. Това е кодовото име, което носи проектът за реакция във Англия след гибелта на Елизабет II, написа „ Бизнес Инсайдър ".

Кралицата седи на английския трон от 1952 година насам, което я прави най-дълго управлявалия монарх в историята на Обединеното кралство. В рамките на този интервал тя е назначила повече от дузина английски министър председатели, станала е очевидец на 17 летни олимпийски игри, и се е срещнала с половин дузина глави на  Римокатолическата черква. Кралицата играе основна роля във връзките на Англия с редица страни и е патрон на повече от 600 организации и благотворителни сдружения. Спокойно може да кажем, че нейната гибел ще донесе редица промени в Обединеното кралство, а и по света.

След кончината на Елизабет II, нейният персонален секретар Едуард Йънг незабавно ще изпрати известие до настоящия министър-председател на Англия по това време, което ще гласи „ Лондон бридж падна “. В този миг министър председателят ще задейства огромна интервенция, която ще вдигне цяла Англия на крайници. В рамките на няколко минути държавните управления на 15-те други страни, в които кралицата, в качеството си на монарх на метрополията, работи като държавен глава, ще бъдат осведомени за случилото си. След това известието ще стигне до още 36 страни, част от т. нар „ Общност на нациите “, които в предишното са били част от Британската империя. Следват английските медии, които имат готови специфични стратегии за случая. Всички излъчвания по Би Би Си ще бъдат прекратени, водещите бързо ще се преоблекат в черни облекла и обичайното алено лого на националната телевизия също ще придобие черен цвят.

В деня на гибелта на кралицата, нейният максимален наследник – Чарлз, ще бъде провъзгласен за крал. Най-вероятно банките, фондовите тържища и множеството магазини в Обединеното кралство ще затворят порти. На идващият ден Чарлз ще направи първата си публична тирада като крал, която ще бъде излъчена по всички медии в страната. Правителството ще се закълне във честност на новия монарх на фона на топовен салют с 41 гърмежа в Хайд Парк в Лондон. След това крал Чарлз, в случай че реши да резервира това си име, ще тръгне на обиколка, с цел да се срещне с водачите на държавните управления на обособените съставни страни на Обединеното кралство в техните столици – Единбург, Белфаст и Кардиф, преди да се върне в Лондон. В това време телевизионните канали ще излъчат всички авансово готови филми за кралицата и кралското семейство. Би Би Си няма да излъчва комедийни стратегии до деня на погребението.

На четвъртия ден от гибелта на Елизабет II, нейният ковчег ще бъде пренесен с военно шествие от Бъкингамския замък до Уестминстър Хол, Там крал Чарлз, кралското семейство и други почетни посетители ще си вземат довиждане с кралицата. След това вратите на Уестминстър Хол ще бъдат отворени за стотиците хиляди хора, чакащи опцията да отдадат последна респект на Елизабет II.

Предвижда се погребението да се организира сред 10 и 12 дни след кончината на кралицата. Едно нещо е несъмнено – денят на погребението ще бъде неработен за всички в Обединеното кралство. Фондовата борса ще затвори порти за повторно в границите на по-малко от две седмици, като образеца и ще последва доста други компании. В 11:00 сутринта ще зазвучат камбаните на Биг Бен, а цялата страна ще замлъкне, до момента в който ковчегът на кралицата бъде пренесен до Уестминстърското абатство, където повече от 2000 специфични посетители ще сведат глави пред паметта на монарха. След службата, ковчегът ще бъде пренесен до параклиса " Свети Георги " в дворцовия комплекс в Уиндзор, където кралица Елизабет II ще бъде положена до татко си крал Джордж VI.

Вероятно към година след погребението ще се състои формалната коронация на крал Чарлз, която ще бъде съпроводена с следващ неработен ден за финансовите институции. Взимайки поради неработните дни на банките и фондовите тържища, разноските за погребението и церемонията по коронацията, кончината на Елизабет II може да коства на Обединеното кралство милиарди паунда. Обликът на английския паунд ще се промени напълно, като на валутата ще се появи лицето на крал Чарлз, до момента в който старите банкноти последователно ще бъдат изтеглени от послание. Промени ще има и при пощенските марки и паспортите, както и при полицейските и военните униформи. Националният химн ще бъде изменен на „ Бог да пази Краля “.

Смъртта на Елизабет II обаче няма да засегне единствено Англия – тя ще се отрази и на т. нар „ Страни на Британската общественост “(Commonwealth realms) в които работи като държавен глава. В последните години в страни като Австралия се следи растеж на поддръжката за превръщането на страната в република. Смъртта на кралицата може да укрепи тези апели. Подобни претенции може да придобият необятна поддръжка и в други страни, което доста би отслабило въздействието на английската монархия.

Всичко това са спекулации, само че предаването на короната в кралското семейство е неизбежно. Операция „ Лондон бридж “ може да бъде едно от най-мащабните събития от началото на хилядолетието.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР