Операциите на ГКПП Рафах на границата между ивицата Газа и

...
Операциите на ГКПП Рафах на границата между ивицата Газа и
Коментари Харесай

ГКПП Рафах между Газа и Египет прекъснат от израелските въздушни нападения

Операциите на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафах на границата сред линията Газа и Египет са краткотрайно прекратени заради израелската бомбардировка на обсадения палестински анклав.

Информационната организация Ройтерс заяви, че единственият пропускателен пункт сред Египет и Газа е бил отчасти затворен в понеделник, цитирайки трима египетски чиновници по сигурността и очевидец.

Продължавайте да четете лист от 3 детайла Доклади за всеобщи жертви, защото израелската въздушна офанзива удря бежански лагер в Газа

Хиляди поданици на Газа се укриват в учебните заведения на Организация на обединените нации от въздушните набези на Израел Съобщава се, че египетски служител на реда убива израелски туристи в Александрия завършек на списъка

Ройтерс заяви, че два източника споделиха, че пропускателният пункт от този момент е отворен още веднъж, а други двама споделиха, че е отворен единствено за филантропични случаи.

Докладът беше подаден, до момента в който Израел прави безмилостно бомбардиране на компактно претъпканата Ивица Газа, чиито 2,3 милиона поданици се приготвят за ескалиращи израелски офанзиви. Израел блокира Газа от 2007 година, оставяйки живеещите там палестинци без къде да бягат.


По-рано в понеделник израелският министър на защитата Йоав Галант разгласи „ цялостна блокада “ на Газа, прекъсвайки достъпа до вода, електричество, храна и гориво. Ръководителят на Организация на обединените нации Антонио Гутериш сподели, че е „ надълбоко смутен “ от известието.

„ Въпреки че признавам законните опасения на Израел за сигурността, аз също подсещам на Израел, че военните интервенции би трябвало да се организират в строго сходство с интернационалното филантропично право “, сподели Гутериш.

Продължаващата израелска бомбардировка следва изненадващо стремително нахлуване от въоръженото крило на палестинската формация Хамас, която ръководи линията Газа. Стотици бойци на Хамас влязоха в Израел от Газа в събота в многофронтова офанзива, убивайки повече от 800 израелци и ранявайки хиляди други.

Министерството на здравеопазването на Газа заяви, че 687 палестинци са били убити при израелски въздушни набези с 3276 ранени от събота.

Червеният полумесец достави здравна помощ в Газа през Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафа.

Ройтерс заяви, че египетските управляващи са поискали от Израел да се въздържа от ориентиране към граничната зона и да сътвори безвреден кулоар за цивилни, цитирайки два източника от сигурността.


Говорител на Министерството на здравеопазването на Газа сподели в понеделник, че израелските удари са ориентирани към лечебни заведения и медицински екипи и прикани за кулоар, който да разреши доставката на медицински консумативи, изчерпани от 16-годишната обсада на Израел, до крайбрежния анклав.

„ Молим да се отвори [хуманитарни] кулоар, който да разреши на медицинските доставки да доближат до лечебните заведения в линията Газа “, сподели представителят, предупреждавайки, че обстановката в медицинските заведения в Газа е сериозна.

Източник: Ал Джазира, Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР