Операциите му в трите близкоизточни държави със силно иранско влияние

...
Операциите му в трите близкоизточни държави със силно иранско влияние
Коментари Харесай

Касем Солеймани - момчето от иранска ферма, "овладяло" Ирак, Ливан и Сирия

Операциите му в трите близкоизточни страни със мощно иранско въздействие звучат съвсем митично за специалистите, а в страната си той е воин с милиони почитатели в " Инстаграм " - до момента в който профилът му не бе свален.

Убититият началник на могъщото звено " Кудс " ( " Ерусалим " ) към Революционната армия Касем Солеймани е непредвиден кандидат за това изложение, когато избухва революцията от 1979 година За няколко десетилетия всичко се трансформира.

Ударът против 62-годишния Солеймани, проектант на районното въздействие на Иран, може да промени доста в Близкия изток. Всъщност командирът, който нееднократно е бил на прицел, от дълго време е забавен на Вашингтон и всички близкоизточни служби, възприемащи Иран като зложелател.

" За близкоизточните шиити той е Джеймс Бонд, Ервин Ромел и Лейди Гага на едно място, " написа някогашният аналитик от Централно разузнавателно управление на САЩ Кенет Полак отстрани за изданието на " Таймс " със стоте най-влиятелни персони през 2017 година " За Запада той е... виновен за износа на Ислямската гражданска война на Иран (от 1979 г.), поддръжката за терористи, подривната активност против прозападни държавни управления и воденето на войните на Иран. "

Мрежа от контакти

Ирански издания са го спрягали като вероятен кандидат-президент, само че той е отхвърлял тези слухове; ползата, показван от него, е повече към политиката на други страни.

Почти до края на предишния век е относително едва прочут отвън Иран и Ирак. Роден в семейство на земеделци в Източен Иран през 1957 година, по време на монархията, той твърди, че още на 13 година е заставен да работи в различен град, с цел да заплати задължения не татко си към управляващите.

Не взе участие в революцията, само че след нея става част от Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война. Това е конструкция с въздействие в политиката и в стопанската система, замислена, с цел да пази основания тогава режим и разгласен от Съединени американски щати за терористична организация предходната година. Солеймани се бори във войната с Ирак (1980-1988 г.) и се прочува с задачите си, а към десетилетие след нея (1997-а или 1998 г.) оглавява " Кудс ".

По това време към този момент е почнал да гради мрежата си от контакти в Близкия изток, който ще помогне за очертаването на " полумесеца " или " дъгата " на иранското въздействие - от Ирак и Сирия до Ливан, на брега на Средиземно море - и за войните с медиатори в района, от които Техеран е част.

 Шиитски бойци против
© Associated Press

Шиитски бойци против " Ислямска страна " в Ирак, юли 2014 година Солеймани персонално ръководеше битката против екстремистите дружно с още 120 съветници от армията.

Ръководителят на " Кудс " към този момент е на поста през 2001 година, когато Съединени американски щати нахлуват в Афганистан и съгласно някогашен американски посланик е " индивидът, който взема решенията " за иранската политика там (за малко работи с Вашингтон против " Ал Кайда " и талибаните, само че това завършва, откакто Иран е опрелен от Джордж Буш като част от " оста на злото ". В едно от редките си изявленията - през октомври - сподели, че е бил в Ливан през 2006 година поради спора сред Израел и ливанското шиитско придвижване " Хизбула ". Западни служби са говорили за контактите му с " Хамас ", въпреки връзките на групировката с Техеран да отслабват за сметка на тези с Катар (ислямската република през днешния ден стои зад конкурентна на " Хамас " организация).

Влиянието му нараства по-късно и изключително откакто иракският министър председател Нури ал Малики желае помощ от Иран за справяне с екстремисти. Той става чест посетител в Багдад, само че и в други градове, поддържа част от шиитските милиции, известни като " Хашд аш Шааби " (Народни мобилизационни сили), образувани след апела на шиитското духовенство в страната към вярващите да се включат в битката против " Ислямска страна ".

" Страхотният слушател, " който " постоянно получава каквото желае "

Според " Франс прес " мигът, в който Солемайни стартира да упражнява обществено въздействието си, е 2018 година - към договарянията за съставянето на иракското държавно управление. И преди този момент обаче, оттатък битката с " Ислямска страна ", той е стоял зад Багдад и по други въпроси; да вземем за пример отговора на опитите на Иракски Кюрдистан да се съобрази с референдума, на който над 90% от гласоподавателите желаеха самостоятелност.

Освен това документи, оповестени от " Ню Йорк таймс ", хвърлиха още светлина върху известната му роля във въпроси, свързани с политиката и на Сирия (в чиято война наличието му стана очевидно през 2013 г.) и Ливан. Ирак си остава страната, в която най-често се появява - въздействието на Иран се разпростра, задно с това на Съединени американски щати, след свалянето на Саддам Хюсеин. И Вашингтон, и Техеран, на процедура са търсени за помощ от Багдад по разнообразни въпроси, а в иракската столица това се случи за последно, когато многохилядно голям брой излезе на улиците, за демонстрации против елита със стотици жертви и хиляди ранени. За неговата активност се оказват удобни и хаосът след Саддам Хюсеин в Ирак, и началото на спора в Сирия след митингите от 2011 година - Техеран е съдружник на режима в Дамаск, само че със лични ползи. Именно визитата му в Москва през 2015 година отвори вратата за съветската намеса в Сирия, помогнала на Башар ал Асад да резервира властта си.

В портрет за " Ню Йоркър " почитан представител на иракските управляващи го разказва с думите: " Той седи там, в другия завършек на стаята, самичък, доста безшумно. Не приказва, не разяснява, единствено седи и слуша. И, несъмнено, всеки мисли единствено за него. " Днес различен иракски представител споделя за " Ройтерс ": " Солеймани е страховит слушател. Не се постанова. Но постоянно получава каквото желае. "

 Касем Солеймани на шестви за годишнината от иранската гражданска война, 2016 година
© Associated Press

Касем Солеймани на шестви за годишнината от иранската гражданска война, 2016 година

" По-важен бе от президента, говореше с всички фракции в Иран, имаше директна връзка с висшия лидер (аятолах Али Хаменей) и ръководеше районната политика на Иран, " споделя за " Гардиън " Дина Есфандиари от мозъчния концерн Century Foundation. " Не би могъл да стане по-голям и авторитетен от това. "

Изданието напомня и две предизвестия на Солеймани. Едното е в писмото му от 2007 година до американския пълководец Дейвид Петреъс: " Генерал Петреъс, би трябвало да знаете, че аз, Касем Солеймани, управлявам политиката на Иран във връзка с Ирак, Ливан, Газа и Афганистан. Посланикът в Багдад е член на силите " Кудс. Човекът, който ще го замести, е член на силите " Кудс ". "

Другото, от 2018 година, е до наредилия удара против него американски президент Доналд Тръмп. " Казвам ви, знайте, че сме покрай вас на място, където не мислите, че сме. Вие ще започнете войната, само че ние ще я приключим. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР