Операторите у нас са готови да инвестират в мрежите 800

...
Операторите у нас са готови да инвестират в мрежите 800
Коментари Харесай

Европейските телекоми призоваха за развитие на 5G

Операторите у нас са подготвени да влагат в мрежите 800 млн.лв.

Цифровата инфраструктура и създаването на нови услуги ще бъдат в основата на постигането на амбициозните социално-икономически цели на Европа
(снимка: CC0 Public Domain)

Европа би трябвало да развива мрежите, с цел да стане цифров водач, гласи мнение на Асоциацията на европейските телекомуникационни оператори ETNO. Позицията е подписана от Атанас Добрев, CEO на Виваком и още 20 основни изпълнителни шефове на европейски оператори .

Европейските жители заслужават цифрова стопанска система, която да основава нови благоприятни условия за напредък и развиване на районите и обществата. Това е задачата на съществуващите мрежи и развиването на мрежи от ново потомство, се споделя в общото мнение на ETNO, адресирано до новоизбраните институции на Европейски Съюз и до ръководителите на държавите-членки.

България не изостава от европейската наклонност и трите мобилни оператора у нас обявиха още през м. юни 2019 година в публична позиция до КРС своята подготвеност да влагат над 800 милиона лв. в инфраструктура от ново потомство, в случай че страната направи нужното да ревизира таксите за набор и да облекчи на законодателството за възобновяване на мрежите.

След градивния разговор сред телекомите и КРС, регулаторът към този момент предприе съответни стъпки, като предложи за приемане на Министерски съвет ревизирана цена за таксите. Междувременно се водят диалози за законодателни облекчения с народните представители, прецизираха от Виваком.

Цифровата инфраструктура и създаването на нови услуги ще бъдат в основата на постигането на амбициозните социално-икономически цели на Европа, заложени в дневния ред на новия ръководител на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.
още по тематиката
Качествата и опциите на мрежите – 5G, оптичната мрежа и останалите гигабитови мрежи са значима причина за резистентен напредък, нововъведения и даване на необятен диапазон цифрови услуги, основани на бързия продан на огромни размери данни, акцентират от Асоциацията.

Според ETNO, вложителите би трябвало да бъдат насърчени да построяват и усъвършенстват националните и трансгранични мрежи в телекомуникационната инфраструктура.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР