Операторът на украинската електропреносна система Укренерго призова жителите на страната

...
Операторът на украинската електропреносна система Укренерго призова жителите на страната
Коментари Харесай

Призовават украинците да пестят ток

Операторът на украинската електропреносна система " Укренерго " прикани жителите на страната да пестят ток, защото температурите започнаха да падат и потреблението се усили, което заплашва осакатената от съветските ракетни удари система с нови сривове, съобщи Ройтерс.
Прочетете още
От октомври Русия редовно нападна енергийната инфраструктура на Украйна, което води до чести прекъсвания на тока и дефицит на отопление и вода.

След като към Нова година температурата варираше към 10 градуса по Целзий, в този момент стартира захлаждане, а съгласно прогнозите в околните дни в Киев може да бъдат регистрирани до минус 11 градуса, а в Източна Украйна - до минус 18.

" Укренерго " акцентира, че енергийната система на страната в настоящето й положение не може да покрие напълно потребностите на покачващото се ползване, " защото част от енергоцентралите, в това число най-голямата - Запорожката АЕЦ, са окупирани от врага ".

Русия разгласи след началото на войната, че гледа на енергийната инфраструктура като на военна цел, а Украйна твърди, че сходни офанзиви могат да се смятат за военни закононарушения. От месеци в Украйна е натрапен режим на тока в пиковите интервали, с цел да бъде понижен натискът върху електропреносната мрежа.

От " Укренерго " показват, че работят с производителите и доставчиците на ток, с цел да възстановят развалените съоръжения, само че процесът е сложен заради мащаба и степента на нанесените от съветските ракетни удари вреди.

В опит отчасти да решат казуса бизнесът и семействата в страната се снабдиха с десетки хиляди електрически генератори. Според депутата Ярослав Железняк през 2022 година в Украйна са били импортирани 669 400 генератора, от които 309 400 единствено през декември.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР