Операторът на проекта за газопровод Северен поток-2 - компанията Норд

...
Операторът на проекта за газопровод Северен поток-2 - компанията Норд
Коментари Харесай

Операторът на Северен поток-2 съди ЕС за поправките в Газовата директива

Операторът на плана за газопровод " Северен поток-2 " - компанията Норд стрийм 2 (Nord Stream 2 AG) - стартира арбитражно произвеждане против Европейския съюз поради поправките в Газовата инструкция, които не подхождат на Енергийната харта. Това заяви на ТАСС представителят на компанията Йенс Мюлер.

Мюлер посочи, че директивата за внасяне на промени дискриминира вложенията на Норд стрийм 2, което съставлява нарушение на уговорките на Европейски Съюз по член 10 (1), който задължава да не се одобряват такива дискриминационни дейности. Освен това по думите му това е нарушаване на уговорките на Европейски Съюз за основаване на обективни и равни условия.

През април 2019 година Норд стрийм 2 осведоми Европейската комисия за разногласието въз основа на Договора за Енергийната харта по отношение на измененията в Газовата инструкция. През юни 2019 година се състоя среща на представители на Европейска комисия и Норд стрийм 2, само че съглашение не беше реализирано. Затова Норд стрийм 2 реши да изиска арбитражният съд да дефинира, че Европейски Съюз нарушава своите задължения по интернационалното прави в сходство с Договора към Енергийната харта, както и да задължи Европейски Съюз да в профил нарушаванията. Уведомление за арбитража е връчено на 26 септември 2019 година, заяви компанията, предава Българска телеграфна агенция.

Норд стрийм 2 изпрати през април писмо до ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, в което желае от Европейски Съюз публично удостоверение, че на съображение обновената Газова инструкция по отношение на " Северен поток-2 " ще се ползват условия, не по-лоши в сравнение с към други сходни газопроводи, доставящи газ в Европейски Съюз, вложенията в които са били направени дълго време преди приемането на поправките в директивата..

През април Европейски Съюз утвърди поправките на Газовата инструкция, отнасящи се до действието на морските газопроводи и затова - прилагащи се към " Северен поток-2 ". Съгласно документа към новите и настоящите морски газопроводи от трети страни в Европейски Съюз ще се ползват правила, които към този момент работят при сухоземните тръбопроводи. По-специално става въпрос за " анбандлинг " - т.е. добиващата компания не трябва да има тръбопроводите, по които доставя газ. Правилата на Европейски Съюз също така плануват достъп на трети страни до газопровода, недискириминационно ценообразуване и бистрота.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР