Оперативниятдежурен център и видеонаблюдение в София. © Красимир Юскеселиев Столичната

...
Оперативниятдежурен център и видеонаблюдение в София. © Красимир Юскеселиев Столичната
Коментари Харесай

Хиляда нови камери за видеонаблюдение ще се монтират в София

Оперативниятдежурен център и видеонаблюдение в София.

© Красимир Юскеселиев Столичната община е обявла търг за доставката на хиляда нови камери за видеонаблюдение и разбор на информация, с които ще се следи за реда в зони с висок рисков капацитет, както и в детски и образователни заведения. Поръчката е на стойност 6 млн. лева без Данък добавена стойност, които са обезпечени от бюджета на общината.

Предвидено е планът да се извършва за период от 3 години като включва планиране, строителство, доставка и монтаж на камерите. Най-рано обаче реализатори могат да бъдат определени при започване на 2020 година, защото срокът за подаване на предложения е 1 ноември.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На доктрина устройствата могат да служат дейно освен за откриване на закононарушения и санкциониране на нарушавания, а и за предварителна защита и ръководство на обществените запаси. От години обаче се знае, че в София този модел не работи изключително добре - камерите са изграждани в разнообразни интервали, по отдлени планове, от време на време като независими устройстав. Поради това им липсва оперативна съгласуемост, а някои от тях даже не са поддържани и евентуално към този момент не работят.

Към 2017 година Столична община е стопанисвала 1834 улични камери. Голяма част от тях са аналогови, а едвам 12 имат функционалност за " образован видеоанализ " в действително време.
Малко по-добри

Изглежда този път общината си е взела поука, защото в изискванията за осъществяване на поръчката написа, че разширението би трябвало да бъде съвместимо с към този момент построената система за видеонаблюдение и да може да се надгражда.

Другият проблем, с който кметството ще опита да се пребори е ниското софтуерно равнище на сегашните камерите - по последни данни от 2017 година едвам 12 имат функционалност на " образован видеоанализ ". Новата поръчка изисква всичките 1000 камери да имат опция за по едно и също време наблюдаване и реакция в действително време (сигнализиране) при засичане на нередности.

Целта е отдалеченото централизирано наблюдаване на интегрираната система да се реализира по едно и също време и с цялостна функционалност в главния дежурен център за наблюдаване, както и в четирите местни центрове. Два от тях са в подлезите край румънското посолство и на бул. " България " и " Тодор Каблешков " и наблюдават камери от подлезите, а останалите два са в кварталите " Бъкстон " и " Студентски град ".

А поддръжка?

След като задейства тази огромна поръчка, общината би трябвало да обезпечи и поддръжка на системата. Именно неналичието на такава е повода някои от функционалностите на старите камерите в града да стопират да работят. София към този момент обърна внимание на този проблем поради европредседателството преди две години, когато Министерският съвет отпусна общо 12 млн. лева за системата за сигурност (9.5 млн. лева за Министерство на вътрешните работи и 2 млн. лева за общината) и пусна поръчки за възобновяване на уличните камери за над 5 млн. лева

Още поръчки

За послдните две години общината е пуснала две дребни публични поръчки за разширение на системата за наблюдаване в зони за сигурност. Едната е за общо 22 камери в кварталите Красна поляна и Орландовци, а другата - за разширение и създаване на оптична съгласуваност сред съществуващите точки за налюдение в Симеоново и Драгалевци. Освен това София е обновила техниката за реализиране на видеонаблюдение в Оперативния дежурен център и видеонаблюдение с доставката на 10 работни станции и 10 монитора за реализиране на видеонаблюдение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР