Оперативният щаб срещу разпространението на Covid-19и експертите от формирания към

...
Оперативният щаб срещу разпространението на Covid-19и експертите от формирания към
Коментари Харесай

С 1000 бързи теста започва мониторинг за развитието на епидемията в страната

Оперативният щаб против разпространяването на Covid-19и специалистите от образувания към държавното управление Медицински съвет са успяли да приспособяват и съгласуват мненията си и да стигнат до единомислещото решение контролна група от 1000-1200 души да бъде подложена на бързи проби за ковид като начало на мониторинг за развитиета на епидемията в страната и основа за взимане на решения в бъдеще. Това заяви на конференция в Министерския съвет късно вечерта в четвъртък министър-председателят Бойко Борисов.

Пресконференцията, в действителност, бе свикана изключително поради извършеното преди този момент видеоконферетно съвещание на Европейския съвет за съглаасуване на ограниченията в битката с разпространяването на новия вирус и за превъзмогване на последствията от епидемията.

Бързите проби за ковид ще бъдат направени най-много на хора от рискови групи, които са навън измежду поток от хора,обясни Борисов.

„ Сега мога да кажа какво прелестно решение намерихме, с цел да спре тематиката с бързите проби – всички са съгласни, че наложените ограничения ни оказват помощ да е по-плавна кривата на инфектираните. 1000 теста бързи ще бъдат направени на няколко групи служители на реда, водачи в градския превоз, на водачи на коли за спешна помощ. Когато ги тестваме с бързите проби, които са кръвни и в границите на 10 минути дава информация дали индивидът е болен и дали преболедувал вируса и има антитела. Тогава от тези 1000 души ще разберем каква е представителната извадка за инфектираните. След месец ще създадем отново подобен тест, и ще разберем какъв брой са се нараснали инфектираните, какъв брой са се излекували, тъй че статистиката ще ни покаже след какъв брой време ще пристигна пикът на болестта, по кое време - платото на инфекцията и по кое време хората ще могат да се върнат към естествена работа “, уточни министър председателят.

Това проучване, което ще се направи на относително хомогенна група, ще търси не новозаболели от ковид, а прекарали такава зараза. Периодично ще се тества тази група и ще се вижда по какъв начин се натрупва имунитет ", съобщи генерал-майор професор доктор Венцислав Мутафчийски - шеф на Военномедицинска академия и ръководител на Националния действен щаб. Той добави, че по този метод могат да се създадат модели. След това, като премине пикът на епидемията, ще може да се види по какъв начин огромни хомогенни групи могат да бъдат въведени още веднъж в работно състояние за възкръсване на стопанската система. По този въпрос Националният щаб няма никакви несъгласия с Медицинския съвет към Министерския съвет, сподели Мутафчийски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР