Оперативният щаб срещу разпространението на Covid-19и експертите от формирания към

Оперативният щаб срещу разпространението на Covid-19и експертите от формирания към ...

С 1000 бързи теста започва мониторинг за развитието на епидемията в страната.


Оперативният щаб срещу разпространението на Covid-19и експертите от формирания към правителството Медицински съвет са успяли да адаптират и съгласуват мненията си и да стигнат до единодушното решение контролна група от 1000-1200 души да бъде подложена на бързи тестове за коронавирус като начало на мониторинг за развитиета на епидемията в страната и основа за вземане на решения в бъдеще. Това съобщи на пресконференция в Министерския съвет късно вечерта в четвъртък министър-председателят Бойко Борисов.

Пресконференцията, всъщност, бе свикана извънредно заради проведеното преди това видеоконферетно заседание на Европейския съвет за съглаасуване на мерките в борбата с разпространението на новия вирус и за преодоляване на последиците от епидемията.

Бързите тестове за коронавирус ще бъдат направени най-вече на хора от рискови групи, които са на открито сред поток от хора,обясни Борисов.

„Сега мога да кажа какво прекрасно решение намерихме, за да спре темата с бързите тестове – всички са съгласни, че наложените мерки ни помагат да е по-плавна кривата на заразените. 1000 теста бързи ще бъдат направени на няколко групи полицаи, шофьори в градския транспорт, на шофьори на линейки. Когато ги тестваме с бързите тестове, които са кръвни и в рамките на 10 минути дава информация дали човекът е заболял и дали преболедувал вируса и има антитела. Тогава от тези 1000 души ще разберем каква е представителната извадка за заразените. След месец ще направим пак такъв тест, и ще разберем колко са се увеличили заразените, колко са се излекували, така че статистиката ще ни покаже след колко време ще дойде пикът на заразата, кога - платото на инфекцията и кога хората ще могат да се върнат към нормална работа“, посочи премиерът.

Това изследване, което ще се направи на сравнително хомогенна група, ще търси не новозаболели от коронавирус, а прекарали такава инфекция. Периодично ще се тества тази група и ще се вижда как се натрупва имунитет", заяви генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски - началник на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб. Той добави, че по този начин могат да се направят модели. След това, като премине пикът на епидемията, ще може да се види как големи хомогенни групи могат да бъдат въведени отново в работно положение за съживяване на икономиката. По този въпрос Националният щаб няма никакви противоречия с Медицинския съвет към Министерския съвет, каза Мутафчийски.

Източник: mediapool.bg