Оперативните данни на ЕСО са притеснителни - износът на ток

...
Оперативните данни на ЕСО са притеснителни - износът на ток
Коментари Харесай

За първите пет дни на 2020 г. износът на ток намалява с почти 70%

Оперативните данни на ЕСО са притеснителни - износът на ток се срутва за следващ месец.

© Надежда Чипева Износът на електрическа енергия продължава да понижава като данните на " Електроенергийния систематичен оператор " (ЕСО) демонстрират, че за първите пет дни от началото на годината има спад с цели 67.45% по отношение на същия интервал на 2019 година

Това не е изненада, а по-скоро опазване на отрицателната наклонност. През предходната година износът на елекроенергия от България беше с 25% по-малък по отношение на 2018-а, най-много поради по-високите цени на тока на свободния пазар в страната.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Производство

Заради доста по-топлото време в първите дни на новата година има и понижение при производството на ток, което спада с 13.19%, демонстрират още данните на ЕСО. Най-драматична е обстановката при ВЕЦ-овете (основно " Язовири и каскади " към НЕК), където заради сериозната липса на вода в язовирите спадът е 33.39% по отношение на същия интервал на м.г.

При така наречен базови централи - АЕЦ " Козлодуй " и ТЕЦ-ове, регистрираното понижение е 15.85%. За сметка на това обаче през първите пет дни на 2020 година има огромен растеж при производството от ВЕИ - от към 50% на слънчевата до блзио 100% на втърната сила.

Потребление

На този декор предстоящо спад е регистриран и при потреблението, което понижава със 7.11%. Както " Капитал " писа, потреблението на електрическата енергия в България през 2019 година понижава, освен това за втора поредна година.

Прогнозите са, че в идващите месеци и години отчитаното от ЕСО ползване на ток ще продължи да понижава и то с по-бързи тмпове, защото от ден на ден компании залагат на ВЕИ за лично произвеждане. Последният образец в това отношение е решението на комерсиалната верига " Метро " да сложи слънчеви панели на покривите на магазините си. Това ще понижи доста потребностите на компанията от централно електроснабдявне.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР