Оперативната обстановка на територията на страната към 18 часа остава

...
Оперативната обстановка на територията на страната към 18 часа остава
Коментари Харесай

От МВР с извънредни новини след снежния ад по пътищата

Оперативната конюнктура на територията на страната към 18 часа остава динамична. Според прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология довечера и през идващите няколко дни се чака усложнена зимна конюнктура.

За на следващия ден – 6 февруари, НИМХ-МОН афишира „ жълт код “ в 13 области от източната част на страната за превалявания от сняг и формиране на снежна завивка сред 10 и 15 см. Ще духа сдържан до мощен най-вече северен вятър и ще има виелици и навявания.



За последните 10 часа в пожарните служби са постъпили съвсем 30 сигнала, свързани с метеорологичната конюнктура. Основната част от тях са за паднали дървета, стълбове, премахване на рискови предмети и евакуиране на закъсали транспортни средства. Най-много сигнали са постъпили в област Смолян.

Съобщения, свързани със зимната конюнктура има и на територията на областите Кърджали, Хасково и Търговище.

Малко преди 16 часа в смолянската пожарна работа е получен сигнал за закъсал рейс, пренасящ 36 деца и 10 възрастни, в региона на кк Пампорово. Екип на районната работа е съумял да изтегля и транспортира децата и техните придружители.

По същото време пожарникарите от РДПБЗН-Смолян са подхванали дейности за евакуиране на други два рейса и няколко леки транспортни средства, закъсали в същия регион. Към момента пътят е освободен и следва неговото разчистване.

Няма ел. зареждане в селата Боровина, Букова поляна, Студена, Вехтино, Цирка, Върбина, Равнил, Ляска, Лещак, Равнища, община Баните и отчасти в обитаемоте места в община Рудозем. Към момента снеговалежът е намалял доста. Снежната завивка в Смолян е към 20 см. Пътищата са труднопроходими при зимни условия.

Водачите, на които следва да карат тази нощ и в утрешния ден, да поемат на път готови за ръководство в зимни условия и да се движат с нараснало внимание на пътя, молят от „ Пътна полиция “. Призивът е за отговорно държание на пътя, а условието към водачите на товарни транспортни средства е да разполагат с вериги, които да употребяват при положение на потребност.

При въвеждане на краткотрайна организация в избрани сектори от пътя, всички би трябвало да съблюдават прецизно напътствията на органите на реда. Органите на реда приканват още да избирате маршрута си единствено пътища, за които имате информация, че се почистват с приоритет.

Пътуванията да се подхващат единствено в краен случай, с цялостен контейнер и автомобил приспособен за пътешестване при зимни условия. Да се носят храна, топли облекла и заредени мобилни телефони. При внезапно утежняване на ситуацията – преустановете пътуването.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР