Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" планира да изпълни три

...
Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" планира да изпълни три
Коментари Харесай

Държавата ще връща българи от чужбина с 1200 лева месечно

Оперативна стратегия "Развитие на човешките запаси " възнамерява да извърши три нови процедури в поддръжка на пазара на труда през 2020 година

Очаква се те да бъдат гласувани по време на идното съвещание на Комитета за наблюдаване на 12 декември. Зам.-социалният министър и началник на Управляващия орган на програмата Зорница Русинова предложи нарастване на бюджета с 5 млн. лева за процедурата "Национална EURES мрежа "- обезпечаване на посреднически услуги на по-голям брой хора, търсещи работа и работодатели. По този метод общият бюджет ще надвиши 10 млн. лева и ще се осъществят услуги за достъп до националния пазар на труда за българи в чужбина.

Очаква се процедурата да обхване 350 българи в чужбина и техните фамилии. Те ще бъдат съветвани и свързани с работодатели в България, ще им бъде направен самостоятелен проект за деяние и ще имат достъп до услуги за по-лесна акомодация на родна земя като обезпечени детегледачи, вдишване на разноските за образование на български език за членове от фамилията, които не владеят български език. Услугите ще се дават за период от 1 година и ще костват към 1 200 лв. месечно.

Втората процедура "Детски кътове " цели да подпомога съвместяването на персоналния и професионалния живота.

Според Русинова неналичието на задоволително места в яслите и детските градини постоянно е спънка за член от фамилията да работи на цялостно работно време. С бюджет от 15 млн. лв. ще се поддържат работодателите и техните чиновници за отделяне на уместно помещение за почасови грижи за деца. Фирмите ще могат да се сдружават и дружно да аплайват с план, посочи основният шеф на основна дирекция "Европейски фондове, интернационалните стратегии и планове " в общественото министерство Лилия Стоянович.

Очаква се процедурата да обхване 200 работодатели и 2000 наети при тях детегледачи. Работодателите ще бъдат задължени за запазят помещениято за детски ъгъл за 5 години, в случай че в тях са вложени средства от плана, както и да запазят заетостта на детегледачите след привършване на плана сред 6 месеца и една година.

Процедурата "Работа " ще се концентрира върху намиранете на личен състав за обществените услуги. Бюджетът ще бъде 10 млн. лева Очаква се процедурата да обхване 500 безработни, които ще бъдат наети като личен състав в обществени услуги след преминато образование. Възнагражденията им се плануват в размер на междинната брутна работна заплата и ще бъдат заети по плана за период до 18 месеца.

"Надяваме се, че този съставен елемент ще бъде добър тласък за младежите, които приключват „ Социални действия “, да стартират стажове или работа в обществени услуги “, разяснява зам.-министърът Русинова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР