Операта в Пловдив обещава невиждано досега откриване на Опера оупън

...
Операта в Пловдив обещава невиждано досега откриване на Опера оупън
Коментари Харесай

Опера на открито - изненади и иновации

Операта в Пловдив дава обещание невиждано до момента разкриване на " Опера оупън " на Античния спектакъл (8 юни - 30 август). Над 170 актьори вземат участие в мултимедийния галаконцерт " Огънят/Празникът " в събота. Публиката - не повече от 500 души, ще бъде на сцената, на античната орхестра, с цел да може да схване по най-хубав метод музикално-визуалното угощение, което ще й се предложи - ще " избухват " музикални фойерверки и ще " пламтят " оркестрови пожари, визуализирани с огромни прожекции върху бялото " платно " от каменни редове на Античния спектакъл. Творческият екип на " Огънят/Празникът " - доцент Нина Найденова, Драгомир Йосифов и Георги Динев, превежда публиката през музикално-светлинни картини, които внезапно сменят своята динамичност и водят до естествена кулминационна точка - от " Заклинанието на огъня " из операта " Валкюра " на Вагнер и " Прометей " на Скрябин, през галактическите " Пет родопски песни " от Димитър Ненов и Иван Спасов, до огромния край на Девета симфония от Бетовен.

За първи път в България ще бъде приложена създаването на пловдивското студио " Сенслаб " за интерактивен мапинг, който реагира онлайн, като проучва характерностите на звука от оркестъра и изпълнителите. Дизайнът на резултатите е на Петко Танчев, притежател на тазгодишната премия " Пловдив " за аудио-визуално творчество. В галаоткриването маестро Диан Чобанов ще дирижира най-големия симфоничен оркестър в историята на " Опера оупън " до момента. В програмата вземат участие всички солисти и хористи на Пловдивската опера, гост-пианистите Дора Делийска и Димитър Наков, Академичният фолклорен хор при АМТИИ " Проф. Асен Диамандиев " с диригент проф. Бураджиев. На сцената ще пеят Вера Гиргинова, Евгения Ралчева, Елена Чавдарова, Марияна Панова, Светлана Иванова, Станислава Момекова, Валерия Мирчева, Александър Баранов, Александър Носиков, Георги Султанов, Евгений Арабаджиев, Ивайло Джуров, Марк Фаулър, Михаил Пулиев, Момчил Караиванов и Свилен Николов. Поради късния залез през юни началото на " Огънят/Празникът " е оповестено за 21.30 ч., нужна е цялостна мрачевина за резултата от мултимедийното оформление.

Ще подгреем феновете с още едно отлично предложение. Прочутият режисьор, сценограф и хореограф Стефано Пода ще смае публиката на " Опера оупън " с креативните си хрумвания за първата оперна премиера от програмата " Орфей и Евридика " на 15 юни. Вдъхновен от силата на античната римска сцена, от богатото завещание на тракийските земи, италианският актьор е отказал поканата за премиера от Арена ди Верона, с цел да сътвори неповторим театър в Пловдив през знаковата 2019 година Част от смелите му решения включва същинска река с водопад и тонове пясък на сцената на Античния спектакъл. За достоверното пресъздаване на подземно царство на Хадес техническите служби на Пловдивската опера са изправени пред комплицирани механически провокации. Митологичните подиуми ще бъдат пресъздадени със съдействието на експерти по специфични резултати от Киноцентър " Бояна ".

Самото зареждане с вода на комплицираната система ще отнеме повече от денонощие, демонстрират изчисленията. Такъв фон до момента не е бил създаван за римската сцена в Пловдив. Ролята на Орфей ще извърши контратенорът Антонио Джованини, който има един от най-рядко срещаните оперни гласове в света.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР