Операта Отело- Вердиевата интерпретация на Шекспировия разказ за отмъщение и

...
Операта Отело- Вердиевата интерпретация на Шекспировия разказ за отмъщение и
Коментари Харесай

Премиера на Отело събира Верди и Шекспир на Античния театър

Операта " Отело " - Вердиевата интерпретация на Шекспировия роман за възмездие и ликвидиране, ще бъде показана на Античния спектакъл на 21 юли в границите на OPERA OPEN. За премиерата в Пловдив идват оперните звезди Кристиан Бенедикт, който е извършил над 130 пъти ролята на ревностния мавър, и Алберто Газале като Яго, който след Античния спектакъл за поредна година ще се включи в спектаклите на Арена Ди Верона. Дебют в ролята на Дездемона ще направи една от любимките на оперната аудитория – Таня Иванова. Останалите партии се извършват от Елена Чавдарова – Иса, Марк Фаулър, Александър Баранов, Александър Носиков, Евгений Арабаджиев и Август Методиев.

Диригент на една от най-силните музикални драми в оперната литература е маестро Диан Чобанов. Постановката на режисьора Нина Найденова изследва непрекъснато изменящата се двоякост в връзките на героите и надниква в най-мрачните дълбини на човешкото сърце.  Античният спектакъл е видоизменен в феодален Кипър от сценографа Светослав Кокалов (награди " Аскеер " за " Бурята " и " Дон Кихот " на Александър Морфов). Костюмите от интервала са дело на художничката Цветанка Петкова – Стойнова, a танците са сложени от хореографа Боряна Сечанова.  Хорът се управлява от Драгомир Йосифов, а отпред на оркестъра на Опера Пловдив е  концертмайсторът Мичо Димитров. В подготовката на спектакъла се включва и експертът по театрални бойни изкуства Камен Иванов, който оказва помощ на солистите да овладеят тънкостите на фехтовката.

Предпоследната опера на Верди е написана 16 години след шедьовъра " Аида " – дълъг интервал, в който композиторът се отдръпва в търсене на нови форми и смисли в обичаното си изкуство. В " Отело “ той дефинитивно се отхвърля от формата на опера, построена върху обособени и независими музикални номера. Творбата съдържа мелодии, както превъзходни, по този начин и смразяващи, присъщи за написаните от гениалния Маестро, само че това което ги отличава от по-ранните му произведения, е че те не са доведени до повтаряне.  Премиерата провокира възторг в Ла Скала през 1887 година, когато Верди е към този момент на 74 години.

Публиката на Opera Open ще има привилегията да чуе на премиерата един от най-предпочитаните реализатори за ролята на висшия пълководец на венецианската флота.  Латвийският тенор Кристиан Бенедикт е взел участие в 18 постановки на " Отело " и е изпълнявал партията на сцените на Мариински спектакъл в Санкт Петербург, Държавните опери във Виена и в Берлин. През 2018 последно е бил Отело в закрития спектакъл на Фондация Арена Ди Верона и Щатсоперата в Дрезден. Алберто Газале е измежду водещите оперни реализатори в Европа, с редица изяви на сцените на Арена Ди Верона, Виенската Щатсопера и Ла Скала. Баритонът ще пее за повторно на Античния спектакъл след специфичното си присъединяване като Амонасро в " Аида " през 2016 година.

Билети за премиерата на " Отело " се продават на касите на Опера Пловдив и в системата на Ивентим.

OPERA OPEN е част от програмата на Пловдив  - Европейска столица на културата 2019.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР