Операта не е формата на музикалния израз, която веднага идва

...
Операта не е формата на музикалния израз, която веднага идва
Коментари Харесай

Призраците на Гетсби - оперната представа за живота на Фицджералд

Операта не е формата на музикалния израз, която незабавно идва на разум, когато човек се сети за Франсис Скот Фицджералд. Оказва се обаче, че прочувствената тежест на операта се съчетава съвършено с живота на, най-известен като създател на " Великият Гетсби ", разказ за празния, блестящ, но нещастен живот нацяло едно потомство по време на . Доказателство за това е " Призраците на Гетсби ", камерна опера, която ще бъде сложена идващия уикенд от Опера Лас Вегас. Историята е основана по действителни събития от живота на Фицджералд и брачната половинка му.

Сценарият е базиран на думите на именитата двойка.

" Призраците на Гетсби "  ще започва 22-рия сезон на Опера Лас Вегас. Джеймс Соре, общоприет шеф на операта, съобщи за Las Vegas Review, че осъществяванията ще бъдат първата от четирите министър председатели на Западното крайбрежие, които са планирани за този сезон и са част от самодейност за разпространение на живи композитори и либретисти.  " Всеки има визия защо е книгата - цялата онази ера на джаза и капризните богати хора ", споделя Соре. " Но в действителност тя изследва връзката на Скот и Зелда, която беше много проблематична, интензивна и еротична, а понякога преминаваше и в конкуренция. "

Операта на композитора Евън Мак и либретиста Джошуа Макгуайър слага Скот и Зелда в хотелска спалня на Френската Ривиера през 1924 година се бори да приключи " Великия Гетсби "  и ревнува от възможната извънбрачна връзка на Зелда, до момента в който тя е разочарована от контролиращия Скот.

" Това е доста театрално показване. Всичко е доста завладяващо. "

" Първоначалното успокоение е единствено предусещане за идното безумство на Зелда ", споделя още Джеймс Соре.  " Не мисля, че хората осъзнават нещастието в живота им. Те познават нещастието във " Великият Гетсби ", само че в действителност не знаят мащаба на трагичната дъга от живота на Скот и Зелда и това е задача за операта. "

Връзката сред Фицджералд и Зелда е обект на доста разбори и тълкования. През възхищението, литературата и лудостта, сред двамата е имало доста повече от тривиална ревнивост и изкушения на младостта. Не са малко хората, които считат, че писателят искрено е заимствал сюжети и цели пасажи от дневниците на своята блестяща, само че и нестабилна Зелда. Затова постоянно наследството му е считано за общо - имаме " Великият Гетсби ", с помощта на неговия създател Франсис Скот Фицджералд, само че и с помощта на Зелда, за която определението муза е прекомерно тясно и несъдържателно. 

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР