Операта Чичовци от Лазар Николов, която бе поставена за пръв

...
Операта Чичовци от Лазар Николов, която бе поставена за пръв
Коментари Харесай

Операта "Чичовци", поставена с 50 г. закъснение, стигна и до БНТ

Операта " Чичовци " от Лазар Николов, която бе сложена за пръв път 50 години след основаването си и седем - след кончината на създателя, ще има телевизионна премиера. Документален запис от премиерния театър в Софийската опера и балет, състоял се през март т.г., ще бъде показан по Българска национална телевизия 2 на следващия ден, 1 ноември.

Композиторът Лазар Николов написа операта " Чичовци " по едноименната повест на Иван Вазов през 1971 година, само че си отива през 2005 година, без да дочака да види творбата си на сцена. Изненадващо, по случай 100 години от рождението на създателя и 100 години от гибелта на Патриарха на българската литература (чествахме ги действително предходната година), тя имаше своята закъсняла премиера - даже две министър председатели. Те се състояха по едно и също време в Софийската и Пловдивската опера, като двата театъра са основали изцяло обособени постановки. 

" Трябваше да сложим " Чичовци " през 80-те години. 10 години след написването ѝ тогава, дали аз не бях узрял за тази музика и това произведение, или тъй като имах други креативен задания, не можех да бъда в куража на това обръщение на Константин Илиев ", показа в тв изявление шефът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, който и режисира. Но и слагането през 2022 година не е било елементарно. " Четирима диригенти вземаха тези ноти и споделяха: " Това не е за нас, това не може да се изпее, кой ще го изсвири, кой ще го слуша ". Истината е, че музиката на Лазар Николов не е като музиката на някои наши класици - композитори. Това е един новатор, който беше упрекнат за педант в българската музика, мъчно допускан до по-големите йерархии ", разяснява режисьорът пред БНР.

Любопитно е, че действието не се развива в Джаковото кафене, разказано от Вазов, а в първокласен санаториум за рехабилитация на чичовците, които са се усамотили да бърборят. Писателят Георги Господинов също е част от екипа - той е автор на къс спомагателен текст, който насочва публиката към всяка една картина от действието. Диригент на софийската режисура е Жорж Димитров, сценографията е на Свен Йонке, а в ролите на Хаджи Смион, Иванчо Йотата, Мирончо и останалите вазови " чичовци " са Атанас Младенов, Костадин Андреев, Емил Павлов, Атанас Йонков, Николай Павлов, Николай Петров, Веселин Михайлов, Петър Бучков и други

" Героите... са сложени в една абстрактна среда, всички се намират на една изоставена строителна площадка, без време, обрасла с плевели. Останали са единствено строителните скелета. А нашите Чичовци са строители, строители на България, които не знаят по какъв начин да продължат напред ", споделя пък режисьорката на пловдивския театър Елена Стоянова. Музикално нейната постановка се управлява от маестро Павел Балев, който е гост-диригент на Виенската Щатсопера, на Опера Цюрих, основен диригент на Филхармония Баден-Баден, а от този сезон и основен диригент на Опера Лимож (Франция) и Театър Нордхаузен (Германия). 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР