OPERA OPEN 2023 посреща водещи международни артисти в спектакъла Турандот“

...
OPERA OPEN 2023 посреща водещи международни артисти в спектакъла Турандот“
Коментари Харесай

Топ солисти в „Турандот“ на Античния

OPERA OPEN 2023 посреща водещи интернационалните актьори в спектакъла „ Турандот “ на 1 юли на Античния спектакъл. Диригент е харизматичният Якопо Сипари Ди Пескасероли, гост-диригент на Оперния фестивал в Античния спектакъл в Таормина, Сицилия и на Пучини фестивал в Торе дел Лаго.

В ролята на Турандот публиката още веднъж ще се наслаждения на осъществяването на корейското сопрано Лила Лий, която покори Античния спектакъл в OPERA OPEN 2016 и 2017 с отличните си вокални качества и със своята артистична интерпретация на облика на жестоката китайска принцеса.

Прочутата песен „ Nessun Dorma ” ще извърши испанският тенор  Алехандро Рой, който прави своя дебют на сцената на Метрополитън опера Ню Йорк точно като принц Калаф в „ Турандот “ през 2019 година в постановката на Франко Дзефирели. Сред многочислените изяви на Алехандро Рой на европейски подиуми са: Арена ди Верона (Тоска, Кармен), Сан Карло ди Наполи (Турандот), Пучини фестивал Торе дел Лаго (Тоска), Операта Lyceum Барселона (Набуко) и доста други.

Останалите функции се извършват от Евгения Ралчева, Александър Носиков, Александър Баранов, Марк Фаулър, Тодор Петков, Момчил Караиванов дружно с Оркестър, Хор и Балет на Опера Пловдив.

Постановката на доцент Нина Найденова придвижва феновете в атмосферата на античен Пекин в едно несигурно, приказно време, където се съчетават източно величие и помпозност с кървава свирепост, действителност със символиката. Красивата Турандот е оповестила, че ще се ожени за този, който отговори на три нейни гатанки, само че този който опита без да успее, ще се елементарни с живота си. Внушителната сценография на Борис Стойнов ще бъде надградена с мапинг на Античния спектакъл от видео дизайнера Петко Танчев.

Думата „ Турандот “ има персийски генезис и значи „ дъщерята на Туран “. Туран е област в Централна Азия, влизала в миналото в границите на Персийската империя. Историята за Турандот е почерпена от персийския алманах с разкази, озаглавен „ Хиляда и един дни “, или „ Hezar-o-yek-shab “, преведена през 1722-а от Франсоа Пети дьо ла Кроа.

Билети за OPERA OPEN 2023 се продават на касите на Операта, в мрежата на Ивентим и онлайн на eventim.bg и grabo.bg

OPERA OPEN е част от стратегия „ Наследство 2023 “ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР