Опечалени се събират в Южна Африка за погребението на противоречивия зулуски принц Мангосуту Бутелези

...
Хиляди опечалени се събраха в източна Южна Африка в събота
Коментари Харесай

Хиляди опечалени се събраха в източна Южна Африка в събота за държавното погребение на Мангосуту Бутелези.

Ветеранът от южноафриканския политик, зулуският принц и противоречива фигура по време на борбата за освобождение от апартейда почина миналата седмица на 95 години.

Скърбящите – някои облечени в традиционни зулуски облекла, изработени от леопардови и други животински кожи и държащи щитове, изработени от кравешки кожи – се събраха на стадион в град Улунди, където танцуваха, пяха и аплодираха преди службата.

Южноафриканските медии съобщиха, че два жирафа и шест импали са били заклани и одрани като част от ритуалната подготовка.

На стадион в град Улунди опечалени се събраха около ковчега на Бутелези, който почина на 95 години. Някои бяха облечени в традиционни зулуски облекла, изработени от леопардови и други животински кожи, и държаха щитове, изработени от кравешки кожи. На стадион в град Улунди опечалените се събраха около ковчега на Бутелези, който почина на 95 години. Някои бяха облечени в традиционни зулуски облекла, изработени от леопардови и други животински кожи, и държаха щитове, изработени от кравешки кожи. Марко Лонгари/AFP/Getty Images

Бутелези, основателят на Партията на свободата на Инката (IFP), който изкара два мандата като министър на вътрешните работи в правителството след апартейда, след като се помири с управляващия си съперник от Африканския национален конгрес (ANC), беше подложен на процедура за болки в гърба през юли и по-късно беше приет отново в болница, когато не отшумя.

Той основа IFP през 1975 г. и тя стана доминиращата сила в днешната провинция Квазулу-Натал.

Подобно на ANC, той беше критичен към управлението на бялото малцинство, което измести зулусите и други чернокожи южноафриканци в намалени „родини“.

 ДЪРБАН, ЮЖНА АФРИКА – 29 ОКТОМВРИ: Принц Мангосуту Бутелези на церемонията по предаване на сертификата на стадион „Мозес Мабида“ на 29 октомври 2022 г. в Дърбан, Южна Африка. Церемонията по връчването на сертификата за признание на крал Мисузулу ка Звелитини следва традиционната церемония по коронясването, проведена миналия месец. (Снимка от Darren Stewart/Gallo Images чрез Getty Images) ДЪРБАН, ЮЖНА АФРИКА – 29 ОКТОМВРИ: Принц Мангосуту Бутелези на церемонията по предаване на сертификата на стадион „Мозес Мабида“ на 29 октомври 2022 г. в Дърбан, Южна Африка. Церемонията по връчването на сертификата за признание на крал Мисузулу ка Звелитини следва традиционната церемония по коронясването, проведена миналия месец. (Снимка от Дарън Стюарт/Gallo Images чрез Getty Images) Gallo Images/Gallo Images/Getty Images

Но неговото зулуско националистическо движение се забърка в кървави конфликти с ANC през 80-те и 90-те години на миналия век. ANC беше доминиран от членове на съперничещата нация Xhosa и нейните лидери видяха желанието на Бутелези да работи с властите на апартейда като предателство към всички черни южноафриканци.

Двете партии сключиха мир, когато Бутелези реши да участва в изборите в Южна Африка през 1994 г., първите национални избори след края на управлението на бялото малцинство, довело Нелсън Мандела на власт.

Дотогава около 20 000 души бяха убити и стотици хиляди напуснаха домовете си в битки между поддръжниците на Бутелези и тези на ANC, в резултат на което критиците нарекоха Бутелези военен лорд. Той се оттегли като лидер на IFP през 2019 г.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР