Южна Африка провежда държавно погребение на разногласния лидер на зулу Бутелези

...
Опечалени с традиционни войнишки ленти се събраха за държавното погребение
Коментари Харесай

Опечалени с традиционни войнишки ленти се събраха за държавното погребение на зулуския принц Мангосуту Бутелези, могъщ, но разногласен лидер, замесен във вълна от смъртоносно насилие което бележи раждането на съвременна Южна Африка.

Очаква се хиляди да отдадат почит на някогашния страховит основател на Партията на свободата Inkatha (IFP), който почина преди седмица на 95 години.

В събота опечалени, носещи черни или спортни ленти за глава на зулуски войн, се стекоха на малък стадион в Улунди, древната столица на кралството Зулу и сърцето на IFP, за погребението.

„Той се отнасяше към всички нас, зулуси, като към един човек. Ето защо съм тук,” каза Бонга Махоба, 31, който измина 150 км (93 мили) и спа в колата си, за да присъства на церемонията. „Просто го уважавам и искам да... почива в мир.“

Бяха поставени бели шатри за настаняване на важни гости на терена, в центъра на които стоеше черен навес за ковчега.

Президентът Сирил Рамафоса, който нареди знамената да бъдат свалени наполовина в цялата страна, ще изнесе надгробна реч на погребението.

„Бутелези беше изключителен лидер в политическия и културен живот на нашата нация, включително приливите и отливите на нашата освободителна борба“, каза Рамафоса, обявявайки смъртта на зулуския националист миналата събота.

Бутелези някога беше враг на Рамафоса и покойния му шеф Нелсън Мандела, докато двамата водеха преговори за прекратяване на управлението на белите в Южна Африка. Години наред той бе определян от горчивото си съперничество с управляващия Африкански национален конгрес (АНК).

Партията, която управлява след първите избори след апартейда през 1994 г., беше неговият политически дом, докато той не се отцепи, за да създаде движението Инката през 1975 г.

Роден от кралска кръв, за някои той беше въплъщение на зулуския дух: горд и смел. За други той граничеше със силен човек.

Оспорвано наследство

Като премиер на „независимата“ родина Квазулу – политическо творение на правителството на апартейда – Бутелези често е смятан за съюзник на расисткия режим.

Той беше преследван от обвинения в сътрудничество с бялото правителство за подхранване на насилие и проваляне на освободителната борба на ANC – твърдение, което той яростно отрече.

Насилието между поддръжниците на Inkatha и съперничещите освободителни групи убиха около 12 000 души, докато вълненията между ANC и IFP ескалираха в навечерието на демократичните избори през 1994 г.

След 11-часов обрат, той по-късно беше назначен за министър на вътрешните работи в правителството на националното единство, ръководено от Мандела.

Слабен, с ясно изразени правоъгълни очила и харизматичен оратор, Бутелези се превърна в един от политиците, задържали се най-дълго.

Виждан като държавник от привържениците и защитник на културата на повече от 11 милиона зулуси, неговото наследство обаче остава оспорвано.

Източник: AFP
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР