Опасяваме се, че тези инциденти ще зачестят след построяването на

...
Опасяваме се, че тези инциденти ще зачестят след построяването на
Коментари Харесай

Възможно е жп инцидентите в Кресненското дефиле да зачестят

" Опасяваме се, че тези произшествия ще зачестят след построяването на Автомагистрала " Струма ", която ще бъде тъкмо над тези спукани скали над жп линията. Тези произшествия биха могли да стават – и върху жп линията да падат камъни, и върху самата автомагистрала. За това ние призовавахме за различно решение с тунел, с цел да не се строи върху тези скали, за които се вижда, че не са постоянни. " Това сподели Веселин Киров от Гражданска самодейност за публичен и релсов превоз по отношение на случая с пътническия трен край Симитли.

Припомняме, че на 20 ноември министърът на превоза Росен Желязков съобщи, че случаят е типичен случай на форсмажор с непреодолима мощ.

" Тази непреодолима мощ постоянно се случва в нашите условия и доста от хората, от които зависи взимането на решения и носенето на отговорност, бягат един тип от нея с естествените сили, хлъзгавия път и така нататък Много пъти сме го срещали това нещо ", разяснява Веселин Киров.

Според него намаляването на разноските в държавната железница е довело до съкращаването на броя на кантонерите – чиновници, които са с ниски заплати, само че ролята им е съществена за действието на железниците. Именно кантонерите са тези, които оглеждат секторите от линията за евентуални опасности. Преди 30 години тук-там като Кресненското дефиле, откъдето минава жп линията, са поставяни и постройки с непрекъснато дежурещ кантонер.

От Гражданската самодейност за публичен и релсов превоз са внесли публично питане за това какъв е броят на работещите кантонери към днешна дата.

" Нашата информация е, че количеството хора е толкоз малко, че на един кантонер се пада дневно да измине десетки километри линия, което е физически невероятно ", уточни Киров.

Другият механизъм за попречване на произшествия е слагането на сигнална система на всеки 1000 метра от линията. Релсовите вериги се разделят на по-малки елементи, което разрешава навременното сигнализиране на влака, чийто спирачен път е по-дълъг. На мястото, където е станал случаят, сигналният сектор е 9 километра.

" В случая мисля, че е станало следното – влакът е тръгнал на зелен сигнал и до момента в който се е движил, е паднала тази канара. Това е станало и по тази причина машинистът не е могъл да реагира ", проучва специалистът.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР