Опасното за здравето вещество акриламид е открито в белгийски бисквити,

...
Опасното за здравето вещество акриламид е открито в белгийски бисквити,
Коментари Харесай

Опасни белгийски бисквити на българския пазар

Опасното за здравето вещество акриламид е намерено в белгийски бисквити, които се продават и на българския пазар, сигнализира Европейска система за бързо обявяване за рискови храни.

Съобщението е още от 6 юли, само че до през днешния ден Българската организация по сигурност на храните не уведомила за него. Чрез европейската система не се оповестяват комерсиалните наименования на рисковите артикули, това може да се случи на локално равнище, само че досега не е реалност.

От известието излиза наяве единствено, че страната на генезис е Белгия, че става въпрос за бисквити с мирис на ябълка и че наличието на акриламид в тях е високо. Опасността е избрана като " сериозна ".

Освен в България и Белгия продуктът е продаван във Франция, Унгария, Литва, Холандия, Полша, Испания и ОАЕ. 

Акриламидът е систематизиран в Съединени американски щати като извънредно рисков, тъй като се смята за евентуално канцерогенен. Установено е, че може да порази нервната система на индивида и да аргументи раздразнения на кожата, които да доведат до рак на кожата. Получава се при пържене на въглехидрати, да вземем за пример картофи.

Системата регистрира и подхванатите дейности от съответните наранени страни. В случая с бисквитите такива има в Унгария, само че не и в България, нито в друга от изброените страни.

OFFNews попита Българската организация по сигурност на храните какво е името на бисквитите, от какъв брой време се популяризират у нас, в кои магазини или вериги магазини; какво са подхванали БАБХ на база предизвестието и изтеглена ли е партидата от пазара. Зададохме им и въпроса за какво от 6 юли досега те не са уведомили хората.

Очакваме отговорите на писменото си питане и щом ги получим, ще ги публикуваме.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР