Опасното в случая на България е, че Главният прокурор има

...
Опасното в случая на България е, че Главният прокурор има
Коментари Харесай

Моделът „Борисов - Гешев/Цацаров“ е преписан от „Путин – Чайка“, а той от „Сталин- Вишински“

Опасното в тази ситуация на България е, че Главният прокурор има голяма власт, която не предстои на отчетност и надзор. Освен това той има правилни бранители към себе си, които гневно го пазят от всеки опит за въвеждане на бистрота в работата на прокуратурата.

 

Ето цялостния текст на обявата на Даниела Горчева от Facebook:

 

Моделът " Борисов - Гешев/Цацаров " е преписан от модела " Путин - Чайка ", а той на собствен ред, е преписан от модела " Сталин- Вишински ".

Този модел опонира на разделянето на управляващите и е основата на диктатурата.
От подобен модел до тоталитарната страна крачката е напълно дребна.

 

Как работи този модел? Много просто! Поставя се един безнравствен, аморален и безсъвестен, само че дисциплиниран и лоялен на властимащите основен прокурор, който по тяхно разпореждане да коли и да беси неуместните и да гази законите и морала, като в същото време обезпечава нужния прокурорски чадър над закононарушенията, осъществени от властимащите.

Противоконституционно, дублирам противоконституционно, прокуратурата е издигната по йерархичен модел, на боен принцип - всички прокурори са подчинени на основния прокурор, а той от своя страна слугинства на властващите.

Главният прокурор в България има непозволена, противоконституционна власт да уволнява/назначава/премества, да понижава/повишава и да преследва прокурорите по места, да стартира каузи (срещу неуместни личности), да приключва каузи (срещу близки на властимащите незаконни типове). Така прокурорите по места, а измежду 1 600 прокурора непроменяемо има и честни, не могат да си правят работата! Ето това е. Ако желаете да ви го обрисувам. Не е въпросът в Гешев, тъй като гешевци и цацаровци - доста. Те, несъмнено, би трябвало да си получат заслуженото в съда за закононарушенията си по работа, само че първо освободете прокуратурата от йерархичния пирамидален принцип и направете прокурорите самостоятелни от началници, а подвластни само от Закона.

 

Как да стане това? Променете неотложно противоконституционния Закон за правосъдната власт в частта му за прокуратурата.

P.S За съпоставяне. В Нидерландия има самостоятелна прокуратура, тъй като прокурорите по места нямат началници и дават отговор единствено пред Закона! Жална им майка, в случай че нарушат Закона.

А четиримата основни прокурори на Нидерландия нямат право да водят каузи, нито да уволняват или назначават прокурори. Те имат право само по разпореждане на Народното събрание, само че единствено тогава, да следят някое дело от национално значение. След това рапортуват на Министъра на правораздаването, а той рапортува на Парламента.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР