Опасността продукцията да разнася вируса е много голяма. Затова се

...
Опасността продукцията да разнася вируса е много голяма. Затова се
Коментари Харесай

Картината от стенограмите за чумата: Заплаха от поголовна зараза и санкции от ЕС и ОИЕ

Опасността продукцията да разнася вируса е доста огромна. Затова се постановат стопански наказания. Това е споделил ръководителят на Българската организация по храните (БАБХ) Дамян Дамянов по време на първия председателски съвет от 17 юли, на който са участвали представители на всички парламентарни партии.

" Най-напред Европейска комисия ни наложи глоба върху задачите области. Успяхме да ги убедим, че ограниченията, които вземаме, ще бъдат ефикасни и те смъкнаха глобите единствено на общинско равнище – по границите. Оттам нататък всякога, когато излезеше позитивна проба, на база на разбор дали животните от стадата са в контакт, се вземаше решение за евтаназия ", е споделил още Илиев. По думите му, в случай че вирусът бъде спрян, ще има ограничавания единствено за половин година на територията на седемте общини в Ямболско, като сиренето, млякото и месото от там ще се продават единствено там . Ако обаче се увеличели огнищата, имало вид за имунизация, само че в случай че бъде прибавен, ще се употребява единствено за общините в Странджа и тогава ще има ограничаване да се търгуват от там месо, мляко и млечни артикули за 2-3 години – в границите на Европейски Съюз и ОИЕ . В случай че болестта се популяризира е допустимо да има възбрана за търгуване на месо, мляко и млечни артикули от България на цялата територия на Европейски Съюз. С практиката на имунизиране от Турция не може да се изнесе за търговия зад граница в Европейски Съюз и ОИЕ никакво топлокръвно животно , безапелационен е шефът на БАБХ. При имунизиране няма да се имунизират всички животни, а ще останат и неимунизирани, с цел да може да се следи дали вирусът е овладян или се популяризира.
Илиев прецизира и, че БАБХ работи по специфична формула, с която се пресмята какъв брой проби е задоволително да бъдат взети от едно стадо съгласно размера му, с цел да има над 95% сигурност дали има заболяване в стадото или не.
Ръководителят на БАБХ напомня и хронологията : " Пробата при нас на 19 юни излезе позитивна, същата проба беше изпратена във Франция, на 23 юни те ни върнаха отговор, че тестът е позитивна ". Според Илиев е задоволително една проба да е позитивна и доказана, с цел да се работи , само че БАБХ изпратила още 400 проби за удостоверение, а са взети 6000. В рамките на трикилометрова зона, в която има открита болест, всичко, което е инфектирано, се унищожава, а от десеткиломертова зона, където има открита болест, нищо не се изнася . Изземва се и всичко, което се създава в седемте застрашени общини в Ямболско.
Дамян Илиев е безапелационен - " хората, които се занимават с дезинфекцията, да има опит да бъдат убити, да им се режат маркучите, да се пускат на воля стадата, които би трябвало да бъдат евтанизирани, ме карат да мисля, че някой желае да имаме вируса в цялата страна ".
" В момента пробите не престават. Документираме и естеството на заболяването ", изяснява Порожанов. А Илиев прецизира, че вирусът на тази чума (PPR) има три вида проявления, като най-острата форма е бърза гибел, само че тази в този момент наподобява е по-различна, с по-бавно проявяване, само че било несъмнено, че вирус има . И прецизира, че вирусът може да бъде пренесен и от сърни, само че до момента няма проби от сърни, взети от БАБХ, които да са позитивни.
Може ли да има карантина?
Дамян Илиев е безапелационен, че не може. И дава съответен образец – през 2012-2013 година в Англия, в лабораторията във Олбрайт, която се смята за една от най-безопасните, е изтърван вирус на шап, изпратен там за проучване. Щетите са в размер на 20 милиарда паунда. Отделно, ръководителят на БАБХ споделя и, че са хванати излизащи от Ямболско хора, каращи животни в багажниците на колите си. Затова от БАБХ желаят цялостен надзор на превоза в България, с цел да се хващат хора, които карат животни без съответните документи.
Ръководителят на БАБХ дава и различен образец какво вършат хората , когато се стигне до такива случаи: " Когато беше бруцелозата към Рилския манастир, един човек от Плевенско беше купил 25 глави от потвърдено стадо с бруцелоза. Закарал си ги в село. Купува 25 глави от Троян, сменя троянските марки и поставя други на болното стадо и след това ги трансферира там ".
" Ако продължаваме да си разрешаваме това нещо, няма за какво да вършим и евтаназията ", заключва Илиев поради обстоятелството, че всевъзможни непознати са отишли в стопанството на баба Дора, като " там в близост " е потвърден вирус, налягали са и пречат на БАБХ.
Как е пристигнал вирусът?
Изказани са единствено догатки – че е от Турция. Дамян Илиев е безапелационен, че продукцията от заболели животни – месо и мляко, не е рискова за хората и споделя нещо друго забавно – че при един от фермерите в Ямболско, където има открит проблем, се събирало мляко от няколко стопанства, а индивидът бил доста прецизен и деликатен, което подсказва, че е допустимо вирусът да е пристигнал през млякото.
Законови пропуски или внушения на Българска социалистическа партия?
Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова споделя по какъв начин имала персонални усещания от село Шаркова и там не се правела никаква стерилизация, влизало се умерено с кола, с камион, пешком. " 15 дни след началото на процеса там няма обезпаразитяване и там, както се споделя по вашите нормативи, стерилизация ", декларира тя. Освен това, по думите ѝ, нямало никакви пояснения и не се давал протокол от позитивни проби. Социалистката признава и заплахата от стопански наказания, само че трябвало първо да се смъкна напрежението, тъй като имало хора " с вили, с мотики, с камъни " против служители на реда, а имало изтребване на животни в 4:00 часа сутринта, без пояснения.
Нинова слага и въпрос за отчета на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), на което Порожанов дава отговор, че не го е одобрил, че центърът бил " теоритична точка " що се отнася до Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и създателите на отчета по никакъв метод не го сезирали за заключенията си. А депутатът Светла Бъчварова твърди, че ЦОРХВ си преписвал изводи от Европейската организация по сигурност на храните (EFSA), за която Дамян Илиев категорично споделя, че не е склонен с избрани мнения.
Нинова обаче обръща внимание и, че няма заповед за деяние на Порожанов според Закона за ветеринаро-медицинската активност и това прави нещата противозаконни. Отделно не била свикана и Централната епизоотична комисия, която по закон би трябвало да издаде съответния документ за деяние, земеделският министър да го подпише и чак по-късно се работи . Заради това има заплаха от групов иск пред Европейския съд, предизвестява Нинова и е безапелационна, че Българска социалистическа партия ще поддържа дейности единствено след съблюдаване на процедурата – привикване на комисията, която да заключи, че има зараза и документът да бъде написан от Румен Порожанов. А Волен Сидеров приканва за огромна осведомителна акция – посредством общоселски събрания, както и да се отделят рисковите региони.
Вече на второто съвещание, на 18 юли, Румен Порожанов отвръща на обвиняванията за липса на правда – Централната епизоотична комисия се свиквала единствено при заплаха от болест за хора . Въпреки това той поема ангажимент тази комисия да бъде свикана.
СТЕНОГРАМА 1
СТЕНОГРАМА 2
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР