Опасността от странични ефекти на лекарството е горещо обсъждана, но

...
Опасността от странични ефекти на лекарството е горещо обсъждана, но
Коментари Харесай

Противоречиво лекарство за Алцхаймер ще бъде пуснато в продажба

Опасността от странични резултати на лекарството е горещо обсъждана, само че това е единственото лекарство, което е посочило действителен резултат за закъснение на болестта.

Ново лекарство, предопределено за битка с заболяването на Алцхаймер, е получило цялостно утвърждение от Администрацията по храните и медикаментите, с цел да бъде пуснато в продажба. Това е значимо събитие за стотици милиони хора, тъй като това е първото лекарство, което, както демонстрират опитите, забавя прогресията на това извънредно заболяване, пише New Atlas.

Лекарството, наречено Leqembi, се създава от японската компания Eisai. Това е интравенозно лекарство, което значи, че се инжектира непосредствено в кръвта посредством капкомер. Това не са медикаменти за заболяването на Алцхаймер, само че са не по-малко значими в битката с заболяването, защото тяхното потребление доста забавя утежняването на паметта и мисленето при пациенти в ранните стадии на болестта. Отбелязва се, че по време на изпитанията се е следило закъснение в скоростта на умствените качества с 27% при пациенти с леки признаци на заболяването на Алцхаймер. Въпреки че това няма да спре заболяването, ще даде на пациентите и на здравните системи повече време, което в последна сметка ще усили възможностите един ден да преодолеят заболяването.

Основният механизъм на деяние на лекарството работи посредством понижаване на лепкавите амилоидни плаки, които се натрупват в мозъка с напредването на заболяването на Алцхаймер. Амилоидните плаки са като купища отпадък, които мозъчните кафези не могат да изчистят. С течение на времето тези плаки пречат на мозъчните кафези да споделят и предизвикват увреждане.

Не всичко обаче е толкоз розово и потребното на пръв взор лекарство има и противоположна страна. Може да има съществени странични резултати, в това число отичане на мозъка или кървене. Около 13% от участниците в клиничните изпитвания са се сблъскали с тях. Освен това хората с избрани генетични предразположения към заболяването на Алцхаймер или тези, които одобряват медикаменти за разреждане на кръвта, може да са изложени на нараснал риск от развиване на болестта, до момента в който употребяват това лекарство. Най-честите нежелани реакции са главоболие и реакции, свързани с инфузията — нежелани реакции, които човек може да изпита по време или след приема на лекарството посредством вливане, които могат да включват признаци като тресчица, настинка, обрив или затруднено дишане.

По отношение на практическите последствия, стартирането на лекарството на пазара отваря свят от благоприятни условия за повече от шест милиона възрастни, живеещи с заболяването на Алцхаймер единствено в Съединени американски щати. Това дава време на пациентите да продължат лекуването, да прекарат време с околните си и да се насладят на всекидневието си, което към момента не е толкоз наранено от заболяването. Просто казано, лекарството предлага метод да се забави часовникът на заболяването, печелейки повече време за пациентите и техните фамилии. Но не би трябвало да забравяме за страничните резултати, които без деликатно контролиране на продажбите и необятно публикувана процедура на самолечение могат да станат съдбовни за голям брой хора.

Въпреки високата цена (очаква се да бъде към 26 500 $ на година), вярата е, че откакто бъде одобрен от администрацията, разноските могат да бъдат покрити от здравноосигурителните компании. Това не е съвършено решение, само че е стъпка в вярната посока и знак за прогрес в битката против заболяването на Алцхаймер.

Като цяло, утвърждението на лекарството бележи значим триумф в лекуването на заболяването на Алцхаймер. Въпреки че не е лек, той е мощен инструмент в нашия боеприпас против заболяването, който дава вяра на милиони хора, които страдат от нея. Бъдещите проучвания евентуално ще имат за цел да понижат рисковите странични резултати и да разширят изгодите от лекарството, оставяйки заболяването на Алцхаймер в предишното.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР