Опасността от глобална рецесия през следващата или по-следващата година е

...
Опасността от глобална рецесия през следващата или по-следващата година е
Коментари Харесай

Опасност от глобална рецесия, дългова криза и спукване на ипотечния балон през 2023 г.

Опасността от световна криза през идната или по-следващата година е доста висока. Прогнозата е на финансиста доцент Виктор Йоцов, който преподава в Университета за национално и международно стопанство. 

В опит да овладеят инфлацията централните банки все по-често ще прибягват до увеличение на лихвите, въпреки и с по-умерени стъпки - 25 или 50 базисни пункта.

В изявление за доцент Йоцов дефинира като очаквано покачването тази седмица с 50 базисни пункта, оповестено първо от Федералния запас в Съединените щати, а по-късно от Bank of England и от Европейската централна банка:

" Стъпките, които се подхващат нормално са дребни. Опасенията са да не се прекали с покачването и да не са наруши естественото действие на финансовите пазари. Това е политика от десетилетия. Свиване на портфейлите е резултат от тези стъпки. Инфлация се бори с криза, това е реалност ". 

Според него дълговата рецесия през идната година е неизбежна. 

Прогнозите на ЕЦБ за инфлация към 6% в еврозоната са нереалистични за доцент Виктор Йоцов, само че той приема метода, защото при оповестяване на такива прогнози се цели лъчение на сигнал за усмиряване на пазарите и се заявява подготвеност за интервенция, в случай че обстановката излезе отвън надзор. 

  " Потенциалът в световен проект за по-висока инфлация го знаем от времето на световната финансова рецесия. От тогава паричното предложение толкоз се усили, че излезе от познатите рамки. Дълги години тази евентуална опасност не се реализираше поради свитото произвеждане и потиснатото търсене, само че в този момент имаме нов детайл - войната в Украйна и напрежението, което носи тя. Надеждите са да не се отпушат всички канали, по които инфлацията може да нарасне, а те са доста. Има насъбрана ликвидност в системата и този проблем не е решен. Има голям дълг в системата и опасенията са, че това нещо може да се излее на пазара с непредвидими последствия ". 

Финансистът очаква пръсване на ипотечния балон. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР