Опасността от ескалация в Сирия расте - особено след излизането

...
Опасността от ескалация в Сирия расте - особено след излизането
Коментари Харесай

Сирия - илюзията, че войната може да спре

Опасността от ескалация в Сирия пораства - изключително след излизането на Съединени американски щати от нуклеарната договорка с Иран. Истинската заплаха в района обаче е не войната, а илюзията, че тя в действителност може да бъде спряна, предизвестява Дойче веле.

Сирийският президент Башар Асад изрази сериозна угриженост. Той съобщи, че в Сирия се води " международна война ". " Вероятно това не е Трета международна война, само че е международна война. Не е нуклеарна война, само че към този момент не е и Студена война ", добави той. В изявление за гръцкия вестник " Катимерини " Асад съобщи, че се надява да не се стигне до война сред великите сили. Само едно държавно управление можело да спре сходно развиване на нещата, а точно " рационалното управление в Русия ". Асад очевидно цели да оправдае военния ангажимент на своя най-съществен покровител както в международноправно, по този начин и в политическо отношение.

Излизащият в Лондон вестник " Ал Кудс ал Араби " се стопира на един различен аспект от изказванията на Асад. След като той се " надява " да не се стигне до гореща война, това демонстрира единствено едно: че към този момент не дърпа конците в политиката. Случващото се в Сирия от дълго време се дефинира от други сили, написа вестникът и дава за образец борбата сред Израел и Иран. " Битката сред тях се води на територията и във въздушното пространство на трета страна (Сирия) "

Русия остава пасивна

Не е ясно до каква степен по този начин възхваляваното от Асад " рационално управление " в Москва е в положение и има волята да спре спора. Израелският вестник " Джерусалем пост " се съмнява в това. За Русия, написа вестникът, са значими две неща. " От една страна, тя желае да предотврати възможен неправилен удар по личните си войски. А от друга, желае да задържи на власт сирийския президент ". Русия е вложила прекалено много в Асад, с цел да си разреши да го остави да падне от власт.С всичко останало Русия може да продължи да живее ", написа вестникът малко след диалозите сред израелския министър председател Нетаняху и съветския президент Путин. " Също както Нетаняху понякога приканва Путин да ограничи иранското въздействие в района, по този начин и Рохани приканва Путин да приключи израелските дейности ". Вестникът обаче показва съмение в смисъла на тези апели от двете страни. " Путин изслушва и двамата, само че не подхваща нищо. Нито слага бариери пред Израел, нито поставя белезници на Иран ", написа " Джерусалем пост ". Най-важното за Русия е запазването на властта на Асад. " И до момента в който този интерес не е заплашен, борбата (между Израел и Иран) не е съветска борба ", написа вестникът.

Илюзията, че войната може да спре

По този метод обаче Путин дава преимущество на Иран, написа вестник " Ал Акбар ", който е непосредствен до ливанската формация Хизбула. Тъй като същинската заплаха не е войната, написа вестникът. " Винаги е имало война в района. Истинската заплаха е илюзията, че войната може да бъде предотвратена и че сегашната война е последната, както и вярата, че това, което става към теб, няма да те засегне персонално ", написа вестникът. Доналд Тръмп към този момент унищожи илюзорната вяра за дългогодишен мир с излизането на Съединени американски щати от нуклеарното съглашение с Техеран. По този метод той погреба и всички опити за възникването на демократичен лагер в Иран.

И двете страни не могат да реализират военните си цели

Понастоящем и двете страни се пробват явно да осуетят нова ескалация. И имат положителни учредения за това. Защото Израел не може предотврати напълно иранското наличие в Сирия с военни удари. Също както не може и да попречи на Иран да употребява съвременни оръжия. Иран също не е в положение да води сполучлива война. Страната е в окаяно икономическо състояние, написа вестник " Ал Араби ал Джадид ". А нейните най-важни съдружници - режимът на Асад и Хизбула - са отслабени във военно отношение. Освен това Иран би трябвало да се преценява с ползите на Запада. При възможна война Иран рискува за дълго да бъде отслабен неговия боен капацитет, а Израел рискува да стане цел за стотици съвременни ракети. " Това значи, че и в бъдеще Сирия ще си остане сцена за интернационалните артисти ", написа вестникът.

Предупредителни сигнали от Германия

Включително и от тази позиция Германия подлага на критика оповестеното от Доналд Тръмп излизане на Съединени американски щати от нуклеарното съглашение с Иран. Федералната канцлерка Ангела Меркел съобщи, че " това е мотив за сериозна угриженост и страдание ". Тя добави че тази стъпка " накърнява доверието в интернационалния ред ". " Ако всеки прави каквото му е угодно, тогава това е неприятна вест за света ", съобщи Ангела Меркел. /dw.com
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР