Опасностите от външнополитически характер за националната сигурност на България през

...
Опасностите от външнополитически характер за националната сигурност на България през
Коментари Харесай

Сирия, бежанците, тероризъм и Русия са външните заплахи за националната ни сигурност

" Опасностите от външнополитически темперамент за националната сигурност на България през 2016 година произтичаха главно от продължаващите бойни дейности в Сирия, от провокираните от нея, както и от неустойчивостта в други региони на света (Афганистан, някои страни от Африка) бежански и миграционен напън към страните от Европейския съюз ". Това записано в Доклада за националната сигурност на България, който беше признат от държавно управление и следва да бъде утвърден и от Народното събрание, Според документа " най-съществения риск за общоевропейската сигурност е опцията за инфилтрация на екстремистки кафези, за което свидетелстват атентатите във Франция, Германия, Белгия и други европейски страни през 2016 година ". " Интензивният напън върху така наречен Ислямска страна в Сирия и Ирак предизвика усилването на дейностите на групировката против страните от интернационалната коалиция, " написа още в документа. Въпреки, че липсват учредения страната ни да се смята за първостепенна цел, вероятността за похищения против обекти и жители на наша територия зад граница продължава да бъде настояща , се споделя в отчета.

Русия, като източник на районна нестабилнос т

" Действията на Русия са източник на районна неустойчивост и заплашват нашата съществена цел за единна свободна и мирна Европа ", написа в частта за външната среда за сигурност. Отбелязва се усилването на военните качества на Русия в Балтийско и Черно море, както и в източната част на средиземно море. Авторите на отчета са обезпокоени и от " опитите на непознати страни за образуване на публично мнение, посредством дезинформация, пропагандни акции, медийна операция, потребление на обществените мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации, начинания на популистки партийни водачи за манипулиране на групи гласоподаватели и за предизвикателство на комплициране измежду популацията и други ".

Чужди служби се пробва да въздействат на публичното мнение

В главата " Дейности на непознати специфични служби (хибридни войни и други похищения против националната сигурност на Република България) " написа, че " съществени разследващи опасности не престават да са свързани с опитите на непознати специфични служби за: основаване и разширение на разследващи позиции за въздействие и въздействие; разследващо навлизане и придобиване на класифицирана национална или задгранична информация; " изнасяне " на вътрешни проблеми към България. " " За осъществяване на разследващи задания се употребяват чиновници на прикритие в дипломатическите задачи субекти, субекти в религиозната, икономическата, просветителната, културната област... ", написа в отчета. В него се отбелязва, че се организират мероприятия за въздействие върху публичното мнение, в това число посредством потребление на медии. В документа се отбелязва, че обичаен обект на надзор от непознати специфични служби са земляческите общности в България. В отчета не са упоменати страните водещи хибридни дейности у нас. Отбелязва се обаче, че " заради участието си в Европейски Съюз и НАТО и геополитическото си състояние България е обект на сериозен разследващ разузнавателен интерес от страни, които възприемат Съюза и Алианса, като закани за националната сигурност ". В в този момент настоящата военна теория на Русия от 2014 година НАТО е посочен, като съществена военна заплаха.

Имало и доста опити за хакерски офанзиви и нерегламентиран достъп до секретна информация, написа още в отчета.

В частта за защита е посочено, че българските въоръжени сили са в положение със усложнение и нараснал рис kда извършват дилемите по задачите произлизащи от конституционните отговорности. Формулировката е малко по-песимистична от пренаписания от военния министър Красимир Каракачанов отчет за защитата.

Престъпността понижава

Общата престъпност понижава, като се усилва разкриваемостта, написа в отчета. През 2016 година са регистрирани 103 773, което е понижение с към 7,4% по отношение на 2015 година През 2016 година са осъществени 79 умишлени убийства, като при тях се следи спад от 37,3% по отношение на 2015 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР