Опасност за България има. Радикализиралите се терористи в Западна Европа

...
Опасност за България има. Радикализиралите се терористи в Западна Европа
Коментари Харесай

Проф. Чуков със страшна прогноза за сигурността в България след ареста на джихадиста мароканец

" Опасност за България има. Радикализиралите се терористи в Западна Европа произлизат от средите на проведената престъпност. В България също имаме проведена престъпност и може да чакаме някои детайли да се радикализират. Никога не би трябвало да понижаваме своята зоркост. Западните Балкани са посочени като извор за ислямизация. Нима мислите, че избрани хора в България не могат да се свържат с джихадистите в Босна, Македония? ". Това сподели в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия проф. Боян Чуков, който разяснява тематиката за арестувания мароконец, търсен за тероризъм и връзки с " Ислямска страна ".

" В Европа има единствено две страни, които са се опазили от терористични офанзиви. Това са Холандия и Австрия. Това е повода Холандия да се дърпа за приемането ни в Шенген. В България младежи се облъчват от задгранични фондации, които проповядват ислям, който няма нищо общо с изповядвания в България. Това би трябвало да се приключи. Много страни трансформираха своето антитерористично законодателство, като това стана за сметка за свободите на жителите ", безапелационен е Чуков.

" Другото неприятно е, че антитерористичните контакти в множеството случаи текат на двустранни равнища, а не общо и изцяло. Според мен мароканецът е арестуван по сигнал от турска страна ", разкри Чуков.

Заедно с него посетител беше Димо Гяуров, някогашен шеф на Национална разузнавателна служба. " Не бих споделил, че имаме сериозна среда за насърчаване на терористични кафези. Според мен главният проблем ще бъде с прекосяването на терористите през България. В България нямаме радикализирани имами и не би трябвало да позволяваме да имаме такива. За мен срокът от 1 месец за установяването на хванатия мароконец е прекомерно огромен. Има бази данни. Не знам дали това се дължи на неналичието на потенциал. За мен не ислямът е проблем за България. Ние можем да имаме проблем с маргинализирането на избрани пластове от обществото. Твърдя, че ромското население е най-маргинализирано. Проблемът се взема решение с обучение и ред ", безапелационен беше Гяуров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР