Опасност от замърсяване на въздуха в София. Според системата AirSofia

...
Опасност от замърсяване на въздуха в София. Според системата AirSofia
Коментари Харесай

Как се измерва замърсяване на въздуха в София и защо има разминаване в данните?

Опасност от замърсяване на въздуха в София. Според системата AirSofia в някои елементи на града късно нощес замърсяването е било 6 пъти над нормата. От Столичната община обаче обявиха, че равнищата на фините прахови частици във въздуха не са надвишили допустимите стойности, само че има данни за предстоящо превишаване на нормите.

Кой и по какъв начин мери замърсяването на въздуха и за какво данните се разминават? Отговорите потърси Елиана Димитрова.

Данните в платформата AirSofia Info от предходната вечер и от през днешния ден сутринта демонстрираха над 300 микрограма на пространствен метър фини прахови частици в някои от регионите на столицата. Платформата има станции в разнообразни елементи на града и всеки в действително време може да види има ли замърсяване в точката, в която се намира.
Стефан Димитров, AirSofia Info: Лично гледах картата, беше запрашена, излязоха резултатите и на формалната карта погледнах тази заран, в действителност е имало завишение.Йоана Христова, заместник-кмет на София: През миналото денонощие не са регистрирани превишения на средноденонощните стойности за фини прахови частици.
Къде е истината? AirSofia Info прави моментна фотография на запрашаването с 400 станции, които костват по към 80 лв. и излъчват данните онлайн. Общината употребява данните на Агенцията по околна среда от пет уреда на стойност 800 000 лв. и дава усреднените стойности в границите на 24 часа.

От Националният институт по метеорология споделиха, че устройствата на AirSofia Info не мерят правилно, дават отклонения, а вярното пресмятане е за 24 часа. От организацията пък попитаха - пиковите замърсявания или усреднените стойности демонстрират по-добре вредата за хората.
Стефан Димитров, AirSofia Info: Дали гледате приемането на отрови един път на огромно количество или гледате приблизително на денонощие какви отрови сте приели? Нашите станции са потребни, както кантарът ви в банята, вие когато отивате да се претеглите го вършиме всеки ден, а не отделяте един път в годината да се претеглите в Института по метрология.Йоана Христова, заместник-кмет на София: Почасовите правила се сумират, след което се разделят на 24 часа. Предвиденото за през днешния ден планирано, евентуално замърсяване е леко над нормите в най-малкия диапазон, надяваме се в границите на деня до 24 часа през нощта взаимно с жителите, които се вслушват в нашите апели и инспекциите ще доведат до това да сме към нормата.
Министърът на екологията Нено Димов сподели през днешния ден, че има планувани над 700 млн. лв. европейски пари за решение на казуса.
Нено Димов - министър на околната среда и водите: Основният замърсител е битовото отопление, на второ място превозът, и едвам на трето с доста дребен % - промишлено замърсяване. Фокусът би трябвало да е ориентиран към тези два - битово отопление и превоз като цяло.
Осигурени са и 500 млн. лв. за електрифициране на градския превоз в България, сподели още министърът. Електротранспортът ще реши проблемите както с фините прахови частици, по този начин и с азотните окиси от рейсовете с газ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР