Опасност от война в Босна и Херцеговина (БиХ) няма -

...
Опасност от война в Босна и Херцеговина (БиХ) няма -
Коментари Харесай

САЩ смятат, че в Босна и Херцеговина няма да се стигне до война

Опасност от война в Босна и Херцеговина (БиХ) няма - това увери заместник-помощникът на американския държавен секретар Габриел Ескобар и специфичен делегат на американския президент за Западните Балкани. Ескобар е на посещаване в страната.

Според него, съществува възможност сръбският член на Председателството на БиХ Милорад Додик да отдръпна решението на Народното събрание на Република Сръбска по отношение на блокирането на работата на институциите в страната, написа БГНЕС.
 Предстои ли разпад на Босна и Херцеговина? Предстои ли разпад на Босна и Херцеговина?
Върховният представител на интернационалната общественост в Босна и Херцеговина Кристиан Шмит предизвести, че страната е в непосредствена рисково...

Ескобар направи това изказване след обособени срещи с членовете на председателството.

Додик също съобщи, че военните дейности не са излаз от обстановката, обаче към този момент няма желание да се откаже от взетите решения.

Парламентът на Република Сръбска реши сръбските депутати да не вземат участие при гласуването в основни институции на равнище Босна и Херцеговина. В отговор Додик разгласи евакуиране на сръбските елементи от националната войска, построена с интернационална помощ, и да възвърне сръбските сили. На 14 октомври Додик съобщи, че ще принуди босненската войска да се изтегли от Република Сръбска като обкръжи казармите ѝ, и че в случай че Западът се опита да се намеси с военна мощ, той има " другари ", които са дали обещание да поддържат сръбската идея - хипотетична отпратка към Сърбия и Русия.

Тези ходове бяха подхванати, откакто Върховният представител на интернационалната общественост в Босна и Херцеговина Кристиан Шмид наложи Закона за възбрана и отказване на геноцида. Заради това Додик акцентира, че Сърбия има право да се пази. Той заплаши, че Република Сръбска ще се отдръпна от присъединяване във Върховния съдийски и прокурорски съюз и Службата за индиректно данъчно облагане, както и поддръжката си за приемането на към 140 закона, които ще анулират предходните решения на висши чиновници за прекачване на пълномощия от индивид на държавно равнище.
 Сърбите в Босна желаеха лична войска Сърбите в Босна желаеха лична войска
Босненските сърби желаят да основат своя лична войска, сподели техният политически водач. Това е ход, който може в допълнение да изостр...

Габриел Ескобар обаче съобщи, че съществува вероятността Додик да отдръпна решението на Народното събрание на Република Сръбска по отношение на блокирането на работата на институциите в страната.

" Имахме продуктивна среща с Милорад Додик и отворена опция да се отдръпна взетото решение ", уточни Ескобар в Сараево.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР