Опасност от сериозни земетресения в Бургас няма. Това увери ръководителят

...
Опасност от сериозни земетресения в Бургас няма. Това увери ръководителят
Коментари Харесай

Роден сеизомолог бие тревога за трусове от 8 по Рихтер, които ще ударят и България

Опасност от съществени трусове в Бургас няма. Това увери ръководителят на департамента по сеизмология в Националния институт по геофизика, геодезия и география проф. Емил Ботев.

Той разкри дали бургазлии би трябвало да се тормозят след земетресението, което към 14 часа през днешния ден разклати грубо жителите на по-високите блокове в града .

„ Бургас не е земетръсен район, а разломните системи към него са много по-далеч. Така региона може да се дефинира като „ асеизмична “ или несеизмична.

Тук приказваме за територията на юг, тъй като към носовете Емине и Калиакра, въпреки всичко можем да приказваме за по-сериозни земетресения “, изясни проф. Ботев, представен от Флагман.бг.

Неописуема суматоха в Истанбул след 5.8 по Рихтер, сбъдват ли се апокалиптичните прокоби ВИДЕО

Той изрично съобщи, че заплаха от земетресения, които да нанесат вреди по инфраструктурата в Бургас, няма. Въпреки това бургазлии би трябвало да се приготвят за вторични земетресения след огромния, който бе усетен през днешния ден.

Силният трус в Турция изправи на нокти редица български градове ВИДЕО

Според проф. Емил Ботев се чакат минимум по 10 слаби трусове след засечения на към 60 км югозападно от Истанбул в Мраморно море трус през днешния ден. По публични данни, земетресението е било с магнитут сред 5.5 и 5.6 по скалата на Рихтер.

Първа информация от Бургас за мощния трус

„ Във всички случаи обаче мраморноморската разломна система е продължение на големия анадолски разломен линиамент, който минава през Истанбул и по южното крайбрежие на Мраморно море, през Босфора и стига до Дарданелите. На изток този линиамент има по-големи благоприятни условия и там трусове с магнитуд 7,5-8 не са изключение.

Трябва да подчертаем, че за региона на Истанбул и по-точно източно от него, където е и в този момент това земетресение, турските екипи от сеизмолози чакат земетресения с магнитуд по огромен от 7.

Зловещо: Трусове над 7 по Рихтер ще ударят на километри от българската граница

Никой не може да каже тъкмо по кое време ще се случи във времето, само че в недалечно бъдеще там ще имат доста мощно земетресение, което би трябвало да бъде по-сериозно усетено и със съществено влияние на нашата страна.

Под „ сериозно” имам поради може да докара до мощни разлюлявания, счупени прозорци и рухване на детайли от покривно пространство. Но това единствено при положение, че магнитудът е към 7 и по-голям”, изясни още сеизмологът.

Проф. Ботев сподели още, че в миг на земетресения бургазлии не би трябвало да се тормозят или да изпадат в суматоха, само че да имат поради, че при такива трусове има заплаха предмети и детайли от здания да падат.

„ Хората би трябвало да се замислят какви предмети слагат по стените или по дрешниците у дома, целесъобразно е да няма елементарно преносими предмети.

В моменти, когато се усеща някакъв трус, хората би трябвало да се отдалечават от прозорците, защото са най-неустойчиви и могат да доведат до наранявания”, уточни още проф. Ботев.

*Проф. Емил Ботев е приключил физика в Софийския университет през 1979 година - Оттогава работи в Геофизичния институт на Българска академия на науките. Заместник-директор е в интервала от 2002 до 2006 година. До тази година управлява департамента по сеизмология в Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българска академия на науките. В момента управлява 3 интернационалните плана, единият е към Фонда за научни проучвания.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР