Опасност от епидемия от морбили и у нас. За това

...
Опасност от епидемия от морбили и у нас. За това
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Има опасност от епидемия от морбили и у нас

Опасност от зараза от морбили и у нас. За това предизвести шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарждиев. В момента в прилежащите страни като Румъния, Сърбия и Северна Гърция има доста случаи на болестта. Дребната шарка върлува и в Европа - наранени са Германия, Франция и Италия.

Кантарджиев прикани здравните управляващи, персоналните лекари и самите майки да ревизират имунизациите на децата си за тривалентната ваксина, която се прави на едногодишна възраст.

По данни на Националния център към 70 на 100 от българчетата са ваксинирани. Болестта е изключително рискова - предходната седмица е регистриран един смъртен случай в Сърбия, а от началото на епидемията в Румъния са умряли 50 души.
Проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания: На 1000 заболели деца едно може да направи затруднение и умира. Неприятното, обаче, на тази зараза са късните последици. Обикновено при прекарана тежка форма на зараза може след време да настъпят затруднения, засягащи централната нервна система и някои от тях са с тежка инвалидизация. Чистият въздух е зложелател на морбилите, проветряване, чист въздух, децата навънка и никакви контакти на децата до 1-годишна възраст с хора, върнали се от чужбина. Особено от Гърция.

" В нашата страна се забави грипната зараза. При грипа " Хонконг " (H3N2) по-бавно се усилва броят на болните, само че по-дълго боледуват. Възрастните и хората с хронични болести са най-застрашени от него ", разяснява проф. Кантарджиев. " В момента в София и в страната най-доминиращ е грип Б ".

" Грипът имаше най-вече случаи в Турция, настава пик и във Англия. Сега сме надалеч от зараза и пик на зараза " сподели още той. " За страдание, у нас към този момент има засягане на нервната система в резултат на грипа ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР