Опасно мръсен въздух отчитат системите в цялата страна от началото

...
Опасно мръсен въздух отчитат системите в цялата страна от началото
Коментари Харесай

Опасно мръсен въздух в София: Гражданите негодуват, общината - нехае


Опасно замърсен въздух регистрират системите в цялата страна от началото на година, като най-сериозно е ситуацията в столицата.

Европейският показател за качество на въздуха демонстрира високо замърсяване в София, Плевен и Русе. Също със мощно замърсяване на въздуха са градовете Пловдив, Благоевград, Кърджали, Варна, Бургас, Велико Търново, Сливен.

Системата на Изпълнителната организация по околна среда регистрира замърсяване в пъти над нормите на всички места, където са ситуирани станции. Според Изпълнителна агенция по околна среда причина за превишенията на средноденонощната норма за ФПЧ10 е всеобщо потребление на твърдо гориво в битовия, публичния бранш и излъчвания от автомобилния превоз, съчетано с неподходящи метеорологични условия.

Най-високите равнища на замърсяване са измерени за 7-ми януари – още веднъж в София и в Пловдив. В уеб страницата на Изпълнителна агенция по околна среда няма актуализирана информация за вчерашния ден. Станция „ Хиподрума ” в София е измерила замърсяване 5 пъти над нормата, а станциите „ Павлово ” и „ Надежда ” - превишаване от съвсем 4 пъти над праговите стойности.

„ Геноцид! Няма друго определение на протичащото се в последните няколко дни в София - европейската столица на спорта за 2019 и претендент за Зелена столица. Нито лилавите точки в уеб страницата за премерване на мръсния въздух, нито многочислените вопли на жители от целия град трогват Столичната община и тя подхваща тъкмо 0 (нула) незабавни ограничения, с цел да защищити популацията - няма информация за жителите какво се случва на открито, нито какви токсини дишаме, нито по какъв начин да се предпазим ”, обявиха от неправителствената организация „ Спаси София ”, която непрекъснато сигнализира за проблемите на столицата.
 AirBG.info – план на фондация "Код България" AirBG.info – план на фондация "Код България" / БГНЕС
В обществените мрежи хиляди са гневните мнения по отношение на мръсния въздух. Стотици са мненията на родители, които се оплакват, че децата им са с кашлица и затруднено дишане, а даже не излизат на открито. Масови са мненията за образуване на митинг с вяра Столична община да предприеме действителни и бързи дейности.

„ Ситуацията е ужасна. София в никакъв случай не е била толкоз мръсна! ”, гласи един от безбройните мнения във Facebook, обобщаващ обстановката.

Нова телевизия цитира данни на Световната здравна организация, съгласно които всеки ден в България умират приблизително по 50 души, директно или индиректно поради мръсния въздух. Смъртността в по този индикатор у нас е 3 пъти над междинното за Европа.
 European Air Quality Index European Air Quality Index / БГНЕС
[i]БГНЕС напомня, че с цел да понижи замърсяването на въздуха и защищити жителите си македонската столица Скопие вкара безвъзмезден градски превоз. Мярката бе оповестена на 8-ми януари и влезе в действие неотложно. Тя ще важи както за публичния градски превоз, по този начин и за частния, а безплатното пътешестване ще коства на общината 7 милиона денара на ден.

Кметът Петре Шилегов също по този начин изиска жителите да не употребяват за отопление горива, които водят до в допълнение замърсяване. Освен това ще се мият и улиците с вода всекидневно. [/i]

В София общината подтиква потреблението на коли в почивни и празнични дни като отстранява синята и зелена зона в центъра, с цел да могат жителите и гостите на столицата ни да посещават центъра с колите си, а не посредством безвъзмезден градски превоз. /БГНЕС
 Изглед към македонската столица Скопие и замърсяването на въздуха, фотографията е направена на 8-ми януари Изглед към македонската столица Скопие и замърсяването на въздуха, фотографията е направена на 8-ми януари / БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР