Опасно е, че хората не искат да ваксинират децата си.

...
Опасно е, че хората не искат да ваксинират децата си.
Коментари Харесай

Кантарджиев: Опасно е, че хората не искат да ваксинират децата си

Опасно е, че хората не желаят да имунизират децата си. Говорим за наложителния имунизационен календар. Трябва да се включат още няколко ваксини, само че да са по избор и да са заплащани от публични фондове. Родител, който откаже безвъзмездна имунизация, би трябвало да поеме писмена отговорност. Има ваксини, без които европейците не можем. Това сподели проф. Тодор Кантарджиев пред Нова нюз.

" Как няма да ваксинираш момче за заушка, да остане безплодно? Или момиче за рубеола? Като забременее, да роди повредено дете? Дифтерията и детският паралич също могат да бъдат предотвратени. Колкото по-тежка е една зараза, толкоз по-ефективна е имунизацията. Микробът, който я предизвиква, е генетически еднообразен, когато е гибелен. Хубавата ваксина защищава от заразяване - приказваме за тетанус, дифтерия, детски паралич, детските шарки ", съобщи той.

Според него фелдшерите са били доста потребни за здравната система и би трябвало да се върнат. " След това настъпиха диспропорции в образованието на медицинските сестри. Те учат като хорариум съвсем толкоз колкото и лекарите, а след това са с ниско възнаграждение. Подобно е положението и при лекарите ", счита проф. Кантарджиев.

По думите му последните седмици област Смолян е с три пъти по-висока заболеваемост от Коронавирус спрямо близките райони. " Подвариантът " Артурус " последва " Кракен ". Той прави конюктивит 4-5 дни. Смолян е на второ място след Кюстендил по заболеваемост в страната. Преди умираха доста хора от ковид, а в този момент единствено доста възрастни и заболели с съпътстващи болести. Променяйки се, Коронавирус стана генетично хетерогенен, по този начин имунизациите не защищават от заразяване, а от тежко превозване ", акцентира той.

По мотив настъпващите топли месеци професорът изясни и по какъв начин се вади кърлеж - с доста тънка пинсета се вади кърлеж, като би трябвало да се хване хоботчето, а не коремчето.

" Ако кърлежът е от междублокови пространства, за децата 10 мг на кг еднократно макролиден антибиотик, а за възрастните 200 мг доксициклин. Те понижават вероятността от марсилска тресчица 10 пъти ", разкри медикът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР