Опасният тютюнев склад на бул. Христо Ботев и ул. Авкс.

...
Опасният тютюнев склад на бул. Христо Ботев и ул. Авкс.
Коментари Харесай

НИНКН казва до месец за опасния склад на Сточна гара

Опасният тютюнев склад на бул. " Христо Ботев " и ул. " Авкс. Велешки " против Сточна гара  най-малко още един месец всява смут на пловдивчани и туристи. Собствениците на полуразрушената постройка са изявили предпочитание да го отстранен, както " Марица " писа, само че единодушие за това би трябвало да даде Националният институт за недвижимо културно завещание. 

" До НИНКН изпратихме писмо и питаме дали постройката може да бъде съборена. Чакаме  становище и в случай че то е позитивно, ще разгадаем да се пристъпи към премахването ", сподели кметът на " Централен " Георги Стаменов. Той подсети, че в решението на Върховен административен съд, с което беше анулирана заповедта на районната администрация за събарянето на някогашния склад, категорично е записано, че той не е монумент на културата, само че се намира в архитектурно-историческата зона на града. Това значи, че всички дейности би трябвало да бъдат съгласувани с НИНКН.

Сагата със склада продължава повече от пет години. Разрушаването на постройката с пропаднал покрив, порутени греди и без прозорци и порти беше обжалвано от притежателя на магазините в партера откъм ул. " Авкс. Велешки " Момчил Момчилов. Навремето той ги е приватизирал, само че без да има благосъстоятелност върху земята. Целият терен с повърхност над четири декара и останалата част от склада е на компаниите на Лиляна Моравенова, също след приватизацията. Бизнес дамата от дълго време желае да отстрани остарялата сграда и да построи нова. Заповедта на кметството за срутване беше анулирана с претекст, че Момчил Момчилов не е участвал на огледа, когато специалистите от администрацията са установили, че постройката е рискова и би трябвало да се бутне. Едва преди един месец съсобствениците се разбрали между тях и са внесли съобщение в " Централен " за унищожаване на страшилището. 

" Надявам се, че до един месец от НИНКН ще ни изпратят мнение ", сподели Георги Стаменов. И той е обезпокоен, че изгнилата структура може да рухне върху булеварда.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР