Опасните жеги водят до бум на инфаркти и инсулти. Високите

...
Опасните жеги водят до бум на инфаркти и инсулти. Високите
Коментари Харесай

Проф. Мермерски разкри прост трик, който ще ни спаси в жегите

Опасните жеги водят до взрив на инфаркти и инсулти. Високите температури оказват въздействие най-много на хората, които имат проблеми със сърцето, както и на по-възрастните, страдащи от разнообразни болести.

Проф. Христо Мермерски обаче е разкрил метод да се оправим с живака и рисковете, които крие горещото време за нашето здраве, осведоми „ Телеграф”.

„ За да предотвратим инфаркта или инсулта, се изисква нещо доста простичко. Ако си спомняте, преди време имаше един конкурс „ Мис мокра фланелка”. Това е тайната. Дори в стаята да е 40-50 градуса, в случай че ние сме с мокра тениска, от изпарението на водата тялото ни ще се охлади и телесната температура ще е в рамките на 28-29 градуса, което е поносимо”, изяснява експертът. „ При внезапните промени на температурите организмът се приспособява мъчно. Възрастните хора не би трябвало да стоят на климатик и по-късно незабавно да излизат на открито в топлото време”, споделя проф. Мермерски.

Той поучава следобяд сред 14 и 16 часа да не излизаме на открито. Ако все пак ни се постанова да сме под жаркото слънце, то с изключение на мократа тениска е добре да предпазим и главата си с забрадка. Хубаво е тя също да е мокра, тъй като мозъкът е най-уязвим.
По думите на проф. Мермерски, храната и напитките също са от извънредно значение през лятото. Важно е да забравим за тлъстото месо, за киселите и люти ястия, като ги заместим с плодове и зеленчуци.

„ С храната можем да се лекуваме. През лятото най-подходящо е да ядем любеница. Тя се предлага при високо кръвно налягане, защото високите стойности на калия имат диуретичен резултат. Освен това се предлага потреблението й против отоци на сърдечна непълнота и тонизиране на сърдечната мускулатура”, изяснява докторът и добавя, че пъпешът също е превъзходен и доста потребен артикул.

Друга рекомендация на проф. Мермерски е да закусваме домати със зехтин, наложително от маслини, и малко черен или пълнозърнест самун.

„ Има едно проучване, извършено в Америка, сред хора, които употребяват всеки ден маслини и такива, които не ядат този артикул. Оказва се, че сърдечните инфаркти са близо 11 пъти по-малко на остров Крит, където непрекъснато се употребява маслиновото олио, спрямо другите участници в проучването”, споделя професорът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР