Опасни химически вещества остават достъпниОтрова за мишки и плъхове уби

...
Опасни химически вещества остават достъпниОтрова за мишки и плъхове уби
Коментари Харесай

Кучета водачи издъхват от миша отрова

Опасни химически субстанции остават налични


Отрова за мишки и плъхове умъртви куче лидер в София. Това е следващ случай на домакински любим, който умира при опитите да се тровят бездомни животни. Причината е преднамереност и недомислие в приложимост на рискови химически субстанции у нас.

Загиналият лабрадор Марвин, който бил при стопанина си Павлин Митев от година, се мъчил 10 дни, само че лекарите не съумели да го спасят. Отровен е в градинката пред блока, а Павлин споделя, че безусловно е ослепял за повторно, откогато Марвин го няма.

Това е втори случай, довел до гибелта на куче лидер. Преди 3 години в столичен парк по този метод бе отровена и бременна женска.

“Не сме подавали сигнал в общината. Не сме се оплаквали на никаква институция, просто тъй като няма на коя ”, сподели пред “Труд ” Албена Алексиева, ръководител на фондация “Очи на четири лапи ”, единствената организация у нас, която приготвя кучета придружители за слепи хора.

По думите й отровите, една от които е тази, с която е отровено кучето лидер, могат да се купят свободно на всички места. “Във всяка аптека можете да купите миша отрова, от всеки магазин за цветя можете да вземете отрова за насекоми. Всичко е въпрос на преднамереност и на недомислие по какъв начин тъкмо ще се оперира с тази отрова. Аз даже не мога да настоявам, че това е съзнателно отравяне на куче. Спокойно могат да бъдат отровени и деца ”, за следващ път коментира рисковата процедура у нас Алексиева.

Над 60 дипломирани все още


Обучението на четириног помощник продължава най-малко 2 години


 09-1 Специалното образование на куче лидер е година, само че процесът включва и престоят в приемни фамилии до една година, тъй като това е не е просто гледане и хранене, а социализация на младите кучета, изясни пред “Труд ” Албена Алексиева.

“В момента на образование са седем кучета. Ние образоваме освен водачи на слепи хора, само че и на хора с двигателни увреждания и за сигнализиране на диабет. Това са трите специалности. Общо 62 дипломирани кучета водачи имаме до този миг и четири кучета асистенти ”, уточни тя.

През 2017 година са развъдени и отгледани 14 млади кучета. Те ще бъдат подложени на оценка и евентуално 10 ще постъпят в учебното заведение за водачи.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР