Опасни горещини в цяла България. За днешния ден е в

...
Опасни горещини в цяла България. За днешния ден е в
Коментари Харесай

Опасни горещини: Увеличиха се сигналите до Спешна помощ

Опасни горещини в цяла България. За днешния ден е в действие жълт код за високи температури. Жегите доближиха над 36 градуса на доста места в страната. Лекарите предизвестяват, че възрастните хора, както и страдащите от сърдечно- съдови болести са застрашени.

Високите температури в страната доведоха до антирекорд на сигналите към Спешна помощ. В София всички екипи бяха ангажирани съвсем през целия ден. До 16 ч. са подадени 47 сигнала за хора, на които им е прилошало поради топлото време. При 12 от тях е открит инсулт - 3 на публично място. Увеличил се е и приемът в " Пирогов " на пациенти със сърдечно-съдови проблеми.

Последният ден от месец юни даде началото на огромните жеги с близо 40 градусови температури в страната.

" Все отново се намираме в интервал от годината, в който няма нищо по-необичайно да има жеги и горещини. Този път времето си съблюдава тайминга ", изясни климатологът Симеон Матев.

Температурите към този момент не са рекордни, само че са задоволително високи, с цел да доведат до доста повишение на сигналите към Спешна помощ.

" За страдание, можем да кажем, че имаме подобен растеж. От 8 ч. сутринта до 14 ч. през днешния ден постъпилите сигнали с такива недоволства са 33 ", изясни представителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

Тя уточни, че най-честите недоволства са свързани със световъртеж, примиране, главоболие, сърцетуптене. Имат и колабирали хора. Сред най-застрашените са дребните деца, възрастните хора и тези със болести на сърдечно-съдовата система.

" Имаме нарастване на пациентите в последните 24 часа. Само за миналите 12 часа имаме две дами с изострен миокарден инфаркт и двама пациенти с ритъмни нарушавания. Това евентуално е предизвикано от жегите. Основната рекомендация в такива случаи, при тези пациенти, е в часовете сред 10 и 17 да не излизат на открито ", прикани началникът на отделението по кардиология в " Пирогов " Константин Стоянов.

" Да пазят себе си, да носят по-светли облекла, постоянно да са си подсигурили вода, по-лека храна, повече течности и най-много да не се излагат на директна слънчева светлина ", поучава Сунгарска.

Междувременно и от общините подхващат ограничения, с цел да смекчат вредите от топлото време. В София благодарение на цистерни се прави миене и оросяване на съществени улици и булеварди. Отново раздаваха и безвъзмездна вода на няколко места в града.

37 градуса бяха измерени в няколко региона на страната. Днешният ден беше един от най-горещите за месец юни. От на следващия ден следва динамично време. В мощ са предизвестия от първа степен. В Източна и Южна България те са за предстоящи високи оптимални температури. За регионите от Дунавската низина заплахата е от интензивни превалявания, мощни гръмотевични стихии и заплаха от градушки.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР